| Foto: pr
| Foto: pr Foto: pr

Niet gerust, wel Bewust aan de Kust

Bewust aan de Kust is een nieuw Katwijks collectief op het gebied van natuur, milieu, klimaat, groen, gezondheid, voeding, gelijkheid, veiligheid en alle andere onderwerpen die raken aan de zogenaamde Global Goals: doelstellingen voor een betere wereld, zoals die door de Verenigde Naties zijn opgesteld. Doelen die allemaal draaien om een duurzame samenleving. De Katwijkse Jet Parlevliet, mede mede-initiatiefnemer, vertelt over het collectief.


‘Er wonen ruim 65.000 unieke, verschillende mensen in onze gemeente, ieder met zijn eigen zorgen, plannen en zijn eigen doelen. Toch is er iets dat we allemaal willen: het beste voor je (klein)kinderen, familie, vrienden en jezelf. Dat betekent dat we ook in Katwijk ons steentje moeten bijdragen aan de grote wereldproblemen, voor een gelukkige en gezonde toekomst. Wanneer we ons als burger allemaal verantwoordelijk voelen en inzetten voor ons huis, de aarde, kunnen we het tij met stijgende zeespiegel en extinctie nog keren.’

‘Corona vormt een direct gevaar en laat zien dat we als mens instaat zijn ons snel aan te passen. Het is echter ook urgent snel in actie te komen voor andere dreigingen die op de loer liggen. Klimaatverandering, het massaal uitsterven van diersoorten, insecten en de mens, gif en plastic in het milieu, verstening van dorpen en steden, voedselverspilling, stijgende vraag naar jeugdzorg, stijgend aantal gezinnen met schulden, kinderen met overgewicht, de nadelen van de bio-industrie, het laven van onze energieverslaving en consumptiegedrag.’


‘Van dit lijstje word je niet vrolijk. Maar gebleken is, dat als we de noodzaak onder ogen zien, we als burgers veel veranderingen kunnen doorvoeren die leiden tot herstel. Willen, Denken, Actie en Samenwerking zijn de sleutelwoorden! Heel veel Katwijkers (en Rijnsburgers en Valkenburgers) doen vrijwilligerswerk. Allemaal mensen die zich inzetten voor anderen en voor een goed doel, individueel of bij een vereniging of club. Een aantal vrijwilligers initiatieven hebben zich nu verenigd onder de naam Bewust aan de Kust. Iedereen die sneller veranderingen wenst, actie wil en beter zichtbaar wil zijn, kan aanhaken.’


‘Door onze netwerken en kennis te delen, samen te werken bij activiteiten en te leren van elkaar, staan we sterker, zijn we beter zichtbaar en zorgen we ervoor dat de broodnodige veranderingen sneller tot stand komen. We willen voorlichten, inspireren, prikkelen, activeren, samenwerken en discussies ontlokken. Doet u mee? Check www.bewustaandekust.nl of vind ons op Facebook en andere social media. Buurgemeenten Wassenaar en Leiden zijn reeds 4GlobalGoals gemeenten, we hopen dat gemeente Katwijk zich ook gaat aansluiten.’

Morgen, vrijdag 30 oktober is Jet Parlevliet te gast bij RTV Katwijk aan de keukentafel van 17.00 tot 18.00 uur.




Schrijfcursus ‘Familiegeschiedenis’

In de maand van Nederland Leest waarin het in de bibliotheek over ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’ gaat, kunnen belangstellenden meedoen aan een korte schrijfcursus Familiegeschiedenis.


Schrijfdocent Bianca Boer, die eerder al met heel veel succes een schrijfcursus in de bibliotheek gaf, leert je in drie maandagavonden in november (9, 16 en 23 november van 20.00 tot 21.30 uur) in de Hoofdbibliotheek alles over het schrijven van een familiegeschiedenis.

Je hoeft niets te verzinnen want alles is er al, je hoeft de verhalen alleen maar te ontdekken. In deze korte schrijfcursus neemt iedereen zijn/haar eigen levensverhaal of familiegeschiedenis als startpunt bij het schrijven.

De verhalen in je familie dienen daarbij als inspiratie. Je leert hoe je herinneringen en anekdotes zo op kunt schrijven dat ze het persoonlijke overstijgen en je lezer blijven boeien. Iedereen die meedoet aan deze cursus met Bianca Boer haalt er tips uit, nieuwe energie en voldoende kennis om dat familieverhaal nu echt te schrijven. Doe mee en ontdek dat er ook uit jouw pen een prachtige familiegeschiedenis kan vloeien.


Over Bianca Boer

Bianca Boer is schrijver, dichter en schrijfdocent. Ze heeft veel ervaring met lesgeven: aan mensen van 4 tot 84 jaar en van beginners tot ver gevorderden. Haar eerste roman kreeg de titel ‘Draaidagen’. ‘Draaidagen’ beschrijft twee verhalen, die van Judith die niet weet wat ze met haar leven moet en die van haar dementerende oma, die oorlogsslachtoffer is en Auschwitz overleefde. Om met oma in contact te komen, gaat Judith spelen in een film over de Tweede Wereldoorlog.


Kaartverkoop

Niet twijfelen maar snel aanmelden voor deze leuke schrijfcursus Familiegeschiedenis. Er kunnen 10 personen meedoen. Toegang: 40 euro voor leden en 50 euro voor niet-leden. Kaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl.