Jonathan de Mooij, Julius Terpstra en Sebastiaan Duivenvoorde (v.l.n.r.) op de woningbouwlocatie aan de Boerslaan in Katwijk. | Foto: pr
Jonathan de Mooij, Julius Terpstra en Sebastiaan Duivenvoorde (v.l.n.r.) op de woningbouwlocatie aan de Boerslaan in Katwijk. | Foto: pr Foto: pr

Oproep aan gemeenten voor meer starterswoningen

CDJA: ‘Gereserveerd voor Starters’

CDJA Duin- en Bollenstreek heeft afgelopen vrijdag aandacht gevraagd voor starters op de woningmarkt in de dorpen in de Duin- en Bollenstreek door een bord te plaatsen bij (mogelijke) bouwprojecten met daarop ‘Gereserveerd voor Starters!’. Hiermee schudden zij de gemeenten wakker en willen extra aandacht voor dit probleem.


CDJA Duin- en Bollenstreek zet zich al sinds de oprichting in voor starters in de Duin- en Bollenstreek. Er is een gigantisch tekort aan betaalbare woningen.

‘De Duin- en Bollenstreek is een rustige streek dat centraal ligt in de Randstad met een korte reistijd naar grote steden, zoals Amsterdam en Den Haag, dat is erg in trek’ aldus CDA-raadslid Sebastiaan Duivenvoorde in Noordwijk, waar ook Noordwijkerhout en De Zilk onder vallen. ‘Hierdoor zijn de huizenprijzen hoog en onbetaalbaar voor jongeren. Zonder steun van de gemeenten dreigen de jongeren weg te trekken uit de streek. Dat zou eeuwig zonde zijn.’


CDJA Duin- en Bollenstreek heeft alle plaatsen aangedaan en aandacht gevraagd op alle politieke lagen. Zo werd door Tweede Kamerlid Julius Terpstra (CDA woordvoerder Wonen) met het Katwijkse CDA-raadslid Jonathan de Mooij het bord geplaatst op de Boerslaan in Katwijk. Hier is een stuk grond waar op dit moment nog geen concrete plannen voor zijn. Ideaal om starterswoningen te betrekken in de plannen.


CDJA heeft ook de andere ‘Bollendorpen’ aangedaan en aandacht gevraagd bij lokale bestuurders voor het grote tekort. Veelal gaat het om locaties die nog te ontwikkelen zijn, zoals in Katwijk.

Het zou mooi zijn als op deze locaties ook starterswoningen betrokken worden.

‘Daarom gemeenten: Pak de handschoen op en laten we zorgen voor een aantrekkelijke streek voor jongeren’, aldus het CDJA.




Ik blijf me verbazen

Ingezonden n


Alsof het afsluiten van de buiten- en binnensluis nog niet genoeg is. Toch, ontwijkenden van de maatregelen zijn creatief. Kennelijk wordt het fiets-voetpad langs het kanaal gebruikt om toch op de Hoorneslaan te komen, waarbij de sluisknelpunten omzeild worden. Ik ontdekte daar op het fietspad zelfs grote betonnen blokken. Hoe kom je erop? Wethouder weer in actie.


Vorig jaar ben ik met een aantal belanghebbenden meerdere keren naar het gemeentehuis geweest om te praten over het Hoornesplein, met name over het parkeren aldaar.


Er moest een betere uitstraling komen, het moest groener. Veel planschetsen besproken en na ruim een jaar was er een definitief plan waarbij zoveel mogelijk auto’s moesten kunnen parkeren; laden en lossen mocht geen problemen opleveren. Dat laatste is niet helemaal gelukt. Het lijkt te smal voor grote vrachtauto’s. Er worden een paar parkeerplaatsen opgeofferd. De afvalcontainers gaan naar het einde van de van Houtenstraat en een afgedwongen loop route moet me laten hopen dat het gaat werken.


Zeven verdiepingen

Iemand van de Baptistengemeente vertelde me: Een groot, zeven verdiepingen tellend appartementencomplex bouwen tegen Tripodia aan in de Piersonstraat, tegenover ons complex.


Ons complex is vijf verdiepingen hoog. De straat is smal. Het behoeft geen betoog wat dit betekent voor wie een appartement aan de Piersonstraatzijde heeft. Zoveel huizen, zoveel auto’s. Waar gaan zij die laten? Bewoners van de Piersonstraat en de Schaepmanstraat hebben al weinig parkeergelegenheid, dus naar het Hoornesplein, zeker in de avonduren. Is B&W echt van plan om toestemming te geven voor dit armzalige plan?


De verantwoordelijke wethouder vindt een kringloopwinkel aan de van Houtenstraat goed. Reacties over deze onbesuisde toezegging: Kringloopwinkel, prima. Daar, nee.

Iedereen kent de problemen bij de kringloopwinkel in ‘t Heen. Is er van deze ervaring geleerd? Nee! Waarom zijn er plannen gemaakt om de parkeersituatie aan het Hoornesplein te verbeteren?


Erger nog: ik sprak bij een woordvoerder van winkeliersvereniging mijn zorgen uit over het te bouwen complex, de nadelige gevolgen voor de Piersonstraat. Reactie: ‘We weten het. Tegengestelde belangen’.



Er moest een betere uitstraling komen

Nu een kringloopwinkel en wat lees ik van diezelfde winkeliersvereniging: protest omdat het parkeren in de knel komt. Dat komt sowieso en nog veel erger als dat idiote plan doorgaat van de Baptisten. Begrijpen doe ik het niet meer.


Maar, ik mag toch hopen dat er iemand op dat gemeentehuis opstaat en het tij weet te keren.


Willy Zuijderduijn, Katwijk