Verkeer(d)

Ingezonden n


Statistiek is een mooi vak. BN’er Maurice de Hond verdient er goed belegde boterham mee. De ervaring leert dat het ook misleidend kan zijn. Gezond boerenverstand is daarom een belangrijk goed. Zo beweerde iemand dat er een aantoonbaar verband bestaat tussen een slecht weerbericht en de WOZ. Je kan me veel wijs maken, maar daar trap ik niet in.


Dubieuze berekeningen over de CO2-balans moeten aan de Katwijkse burger duidelijk maken dat de politiek er een puinhoop van maakt. De daarvoor toegepaste ogenschijnlijk complexe rekenformules bevatten verschillende variabelen, zoals het aantal bomen, de kapitaalkosten, het brandstofverbruik, de aanleg van wegen en het gebruik van asfaltmachines. De algoritmen lijken vooral in Katwijk van toepassing. Een normaal mens ziet door de getallen de berekeningen niet meer. De uitkomst van de rekenpartij moet een beeld schetsten over de ongekende incompetentie van onze bestuurders. Wat mij betreft verspilde moeite.


Schrijnend voorbeeld

Uiteindelijk is amateuristisch gegoochel met getallen helemaal niet nodig om broddelwerk aan te tonen.


Een schrijnend voorbeeld daarvan is het verhaal van de bejaarde heer Snijder die teleurgesteld en verdrietig is. Hij vroeg om een parkeerkaart. Zijn vrouw is nogal slecht ter been. Ze rijdt zelf geen auto en is daarom afhankelijk van haar echtgenoot.

Op basis van het professionele oordeel van een kwakzalver kreeg het echtpaar geen parkeerkaart van de gemeente. Een paar globale vragen bleken voldoende informatie op te leveren om het zure oordeel te vellen. De mindervalide mevrouw kan tijdens het parkeren immers even op een bankje zitten. Die vind je natuurlijk om de paar meter.

De weersomstandigheden zijn abusievelijk niet meegewogen in het besluit. Je kan niet overal aan denken. Zeker niet in een tijd dat de gehele infrastructuur van ons asfalt een complete chaos is. Dat vraagt nu alle aandacht en energie.


Obstakels

Aan het politieke gekrakeel over de beperkte openstelling van de Binnensluis lijkt dan ook geen einde te komen. Het opwerpen van veel obstakels om de automobilisten tot wanhoop te drijven, is inmiddels tot een kunst verheven.

Katwijk klaagt steen en been over de onduidelijke en vooral slecht gemotiveerde maatregelen. Wie weten het nu beter. De burgers of de alwetende nimmer falende ambtenaren die het been traditiegetrouw stijf houden. Ik denk dat u het antwoord zelf wel weet.

Tot slot het weerbericht. Het wordt morgen een onstuimige dag. De WOZ daalt daardoor met 0,1%. Mevrouw Snijder kan helaas geen boodschappen doen.


Bert van Altena, Katwijk



Verkeersspiegel terug;        kleine maar fijne maatregel

Ingezonden n VVD


Afgelopen maand vroeg VVD-raadslid Bastiaan Zuyderduyn het Katwijkse college om de verkeersspiegel bij het onoverzichtelijke kruispunt van het bedrijventerrein Katwijkerbroek en de Valkenburgseweg terug te plaatsen. Deze is door een storm in het voorjaar vernield en niet teruggeplaatst. Nadat er vorige week in deze krant al een artikel verscheen over de terugplaatsing, staat de spiegel nu weer werkelijk op zijn plek.

Vanuit ondernemers en omwonenden is diverse malen gevraagd om deze spiegel terug te plaatsen, maar zonder resultaat. Het college zag er namelijk de noodzaak niet van om de spiegel terug te plaatsen en was van mening dat dit voor schijnveiligheid zorgt. Desondanks heeft het college naar aanleiding van de vragen besloten om de spiegel terug te plaatsen en zal er binnenkort een nog grotere voor in de plaats komen. Een kleine, maar voor de mensen die er gebruik van maken fijne maatregel!



GB: auto’s van (Wester)baan

Ingezonden n GB


Dit jaar viert GemeenteBelangen (GB) haar 50-jarig bestaan. Bijna net zo lang strijden wij tegen de snelweg door de duinen. Met succes! Al zo lang iedereen zich kan herinneren zou ‘de verlengde Westerbaan’ de Cantineweg verbinden naar het sportpark Nieuw Zuid. Er was zelfs ooit al een tankstation gebouwd die aan deze nieuwe weg zou komen. De afgelopen tientallen jaren hielden wethouders van andere partijen de plannen voor deze duin-snelweg in stand. Dus bleef GemeenteBelangen continu strijden. Auto’s door een duingebied gaat te ver. Daarnaast wil GB al jaren meer voorzieningen én veiligheid voor fietsers en voetgangers. Daar past deze autoweg niet in. Nu er eindelijk een GB wethouder aan de knoppen draait in dit dossier is de snelweg voor auto’s van de baan.

In plaats daarvan begint binnenkort de aanleg van een duurzaam fietspad. Dit fietspad zorgt voor een directe fietsverbinding van Leiden naar de kust van Katwijk aan Zee.

Naast het fietspad komt een schelpenpad voor wandelaars. Ook zullen ruiters deze duinroute straks kunnen gebruiken. Als alles mee zit zal de wethouder dit fietspad eind februari openen.


Kroon op strijd

Een wethouder met groen én mobiliteit in zijn portefeuille werpt dus zijn vruchten af. Geen autoweg door de duinen, maar een mooie groene recreatie route voor fietsers, voetgangers en ruiters. GB is blij met deze kroon op jarenlange strijd. Hiermee Is Katwijk weer een stapje dichter bij een groene leefomgeving waar de aandacht vooral gaat naar voetgangers en fietsers en de auto ondergeschikt is.

In onze strijd hebben we niet alleen serieuze berichten gemaakt, maar ook met spot ons doel te willen bereiken: www.gbkatwijk.nl > blogs > het-sprookje-van-de-westerbaan