Op het voormalig vliegkamp wordt al volop getest met drones. De bedoeling is om het testgebied naar zee uit te breiden. | Foto: pr
Op het voormalig vliegkamp wordt al volop getest met drones. De bedoeling is om het testgebied naar zee uit te breiden. | Foto: pr Foto: pr

Onderzoek naar vliegroute voor drones van UMV naar zee

Unmanned Valley (UMV), het testcentrum voor drones op voormalig marinevliegkamp Valkenburg, gaat onderzoek doen naar een testcorridor over het naastliggende duingebied naar zee. Doel is om zogenoemde ‘Beyond Visual Line of Sight’ of BVLOS-vluchten van drones te kunnen doen. Er worden op dit moment in Nederland sporadisch testvluchten uitgevoerd met drones die buiten het zicht van een piloot vliegen.


UMV, een gezamenlijk initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, werkt in dat onderzoek samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Inspectie Leefomgeving en Transport, drinkwaterbedrijf Dunea, Staatsbosbeheer en andere belanghebbenden. Het doel is te komen tot een testomgeving, waarin bedrijven, kennisinstellingen en de Nederlandse overheid ervaring op kan doen voor toekomstige business cases, veiligheid en regelgeving. Tegelijkertijd geeft het een enorme impuls aan de verdere ontwikkeling van innovatieve dronetoepassingen en de Nederlandse dronesector.


‘Gebruik van drones neemt in tal van sectoren een vlucht. Met name het economisch en maatschappelijk potentieel van BVLOS-toepassingen is enorm. Om dit ten volle te benutten, is het essentieel dat er een structurele mogelijkheid komt voor BVLOS-testvluchten in Nederland’, stelt programmamanager Theo de Vries van Unmanned Valley. ‘Unmanned Valley biedt een unieke gelegenheid om op een verantwoorde manier drones en andere sensor-based innovaties te onderzoeken, ontwikkelen en testen. De locatie ligt op circa 3,5 kilometer vanaf de Noordzee en buiten een gecontroleerd luchtruim (CTR) van vliegvelden en andere no-flyzones.’

Bedrijven in verschillende sectoren tonen in toenemende mate interesse in de mogelijkheden van BVLOS-vliegen. Bijvoorbeeld voor de inspectie van windmolen op zee of hoogspanningsmasten, voor spoedeisend transport van medische goederen of bevoorrading van zeeschepen, of voor de ondersteuning van hulpdiensten bij calamiteiten.


‘Ervaringen van BVLOS-projecten in binnen- en buitenland tonen het potentieel. Dat neemt niet weg dat er met name op het gebied van techniek, sociale acceptatie en wet- en regelgeving nog stappen gezet kunnen worden’, aldus Stephan van Vuren, droneconsultant en mede-oprichter van AirHub. ‘Samenwerking is het sleutelwoord. Wanneer alle belanghebbenden helpen om barrières weg te nemen en we hiermee een structurele mogelijkheid kunnen creëren voor het testen en demonstreren van BVLOS-concepten, brengen we de sector verder, voorkomen we dat innovatie weglekt naar landen om ons heen, en leveren we tegelijkertijd een flinke bijdrage aan een robuust kader voor ‘echte BVLOS-operaties’ in de toekomst.’



Waarschuwing voor                commerciële coronatesten

Steeds meer bedrijven bieden coronatesten aan. U kunt tegen betaling testen met de belofte dat de uitslag dezelfde dag volgt. Deze bedrijven doen dit om winst te maken. Als u positief test, wordt u doorgestuurd naar de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. In veel gevallen accepteert de GGD de uitslag van een deze commerciële coronatest niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen in onze teststraat. Waarom is dat?

Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt.

Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie. Het RIVM houdt een lijst bij van deze goedgekeurde laboratoria. Een lijst van deze laboratoria is te vinden via: https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend.

Veel van de bedrijven die coronatesten aanbieden, werken met andere type testen. De uitslag van deze testen zijn volgens het RIVM niet te vertrouwen. Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.

Als u bij zo’n bedrijf positief test op corona, accepteren wij de testuitslag niet. Wij vragen u dan opnieuw te testen, maar dit keer met een PCR-test in onze teststraat. U bent dan uw tijd en uw geld dat u aan het bedrijf betaalt heeft kwijt.

Als u negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. U moet dan toch thuisblijven en u opnieuw laten testen.


Testen die GGD
wel accepteert

Volgens de GGD is een corona patiënt: elke persoon bij wie door middel van gevalideerde PCR of andere nucleïnezuuramplificatietest of een in Nederland gevalideerde antigeensneltest een infectie met SARS-CoV-2 is vastgesteld.
Kortom: als een bedrijf met een goedgekeurde test en een geaccrediteerd laboratorium werkt, accepteert de GGD de uitslag wel. Controleer daarom dus goed of het bedrijf waar u een corona test wilt kopen hiermee werkt. Zo komt u niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan.