Martijn van den Berg hoopt dat de overheid en de politiek gaan inzien dat windenergie niet zaligmakend is. | Foto: W.M. den Heijer
Martijn van den Berg hoopt dat de overheid en de politiek gaan inzien dat windenergie niet zaligmakend is. | Foto: W.M. den Heijer Foto: W.M. den Heijer

Workshop: ‘MijnOverheid en de Berichtenbox’ in bieb

In de workshop ‘Mijn overheid en de Berichtenbox’ krijgt u meer te horen over deze website en over het gebruik van een persoonlijke omgeving. De workshop is op maandag 9 november van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.


De overheid communiceert steeds vaker zaken via internet zoals op de website MijnOverheid van de Nederlandse overheid. Alle overheidsinformatie is hier op één plek te vinden en burgers kunnen hier hun overheidszaken via het internet regelen. De Berichtenbox op deze website is uw persoonlijke brievenbus waarin u digitale post van de overheid ontvangt.


Workshop

In deze workshop vertellen we alles over de website MijnOverheid en hoe u de Berichtenbox kunt gebruiken. Verder is er veel aandacht voor hoe u zaken veilig kunt regelen met uw DigiD als u uw mobiele telefoon gebruikt. Of als u iemand machtigt voor uw DigiD. Na twee uurtjes in de bibliotheek weet u heel veel meer.

Meedoen?

Er kunnen acht deelnemers meedoen aan de workshop ‘MijnOverheid en de Berichtenbox’ op maandagochtend 9 november van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. In verband met de coronamaatregelen wordt tijdens de cursus afstand gehouden en regelmatig schoongemaakt.
De kosten voor de workshop zijn 5 euro. Aanmelden: aan de balie van de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of via

www.bibliotheekkatwijk.nl.



Vissers-actiegroep EMK houdt druk op de ketel

Concrete vragen aan minister Schouten en politici

Visserman Dirk Kraak, voorzitter van de actiegroep EMK, heeft vorige week donderdag in het praatprogramma ‘5 Uur Show’ van SBS6 een mail met brief gestuurd naar LNV-minister Schouten. In de brief vraagt actiegroep EMK of Schouten de zorg van de vissers deelt en of zij bereid is om het huidige regeringsbeleid ten aanzien van windmolens op zee te heroverwegen.


Eendracht Maakt Kracht (EMK) houdt daarmee druk op de ketel, want eerder in oktober stuurde de actiegroep al een protestbrief naar alle Europarlementariërs. Tot op heden heeft EMK enkele reacties mogen ontvangen, maar die kunnen nog geen glimlach bij de verontruste vissers losmaken. En aangezien de impact van windmolenparken op het mariene milieu en de visbestanden niet goed in kaart is gebracht en er bij de overheid zowel als bij de natuurorganisaties sprake is van zware onderschatting maken de Nederlandse vissers en hun Europese collega’s zich ernstig zorgen. Het welzijn van het mariene milieu en hun toekomst staan op het spel, vinden zij. Zij zijn per slot van rekening volkomen afhankelijk van het welzijn van de natuur.


Meer onderzoek

Gedurende de uitzending van het praatprogramma mochten EMK-voorzitter Dirk Kraak en visserman Martijn van den Berg hun hart luchten. Van den Berg, die ook vlogs over zijn werk op zee produceert, vaart op de TX-19.

‘Wij zien het somber in. Er vinden al lang veranderingen plaats, maar wij hebben sterk de indruk dat windmolens de boel onderwater nog verder in disbalans brengen. Behalve meer onderzoek willen wij als vissers een prominente plaats innemen in het overleg. Het gaat om óns werkterrein, waar nieuwkomers het nu voor het zeggen hebben. Ik ben benieuwd of Schouten het lef heeft om bij die nieuwkomers aan de bel te trekken’, aldus Van den Berg.

De brief is ook naar dertien fractievoorzitters gestuurd.