Goeiendag neef


Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: martin@watermail.com

van: daan@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef



Hoi Martin,


Je schreef vorige week dat je niet zomaar een pad naar je vernoemd krijgt, zoals Cornelis Visser. Maar ja, het is allemaal maar toeval. Of kansberekening. Ik dacht opeens: hoe groot is de kans eigenlijk dat er pad naar jou of mij vernoemd wordt? Daar moet je kansberekening op loslaten. Kansberekening is een wonderlijk iets. Hoe groot is de kans dat iemand in de Jan Tooropstraat in Katwijk zegt: ‘Een buurman van me speelt viool in het Concertgebouworkest’? Die kans is ongelooflijk klein. Maar als die persoon in de Leidsestraat in Amsterdam woont, is die kans veel groter. Klein nog steeds, maar wel groter. Omgekeerd is de kans dat iemand in de Leidsestraat zegt dat z’n buurman op de trompet blaast bij de UNI in Katwijk geweldig klein. Vrijwel nihil, kun je wel zeggen. Hoewel, er zit weer wel een Kattekse bakker in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Patisserie Kuyt heet ‘ie. Klaas Kuyt leidt de zaak. In 2006 was het de beste patisserie van Nederland. Dit terzijde. Misschien zijn er wel meer bakkers in Nederland die uit Katwijk komen. In ieder geval waren er wel voetballers met de naam Kuyt. Hoeveel putjesscheppers heten Simon Stokvis? En hoeveel burgemeester in dit land heten Cornelis Visser? Weinig. Maar hoeveel mannen in Nederland heten Cornelis Visser? Meer dan honderd, denk ik. Maar dan: hoeveel Cornelissen Vissers hebben COVID-19? Tja, dat moeten we het RIVM vragen.


En zo kunnen we wel aan de gang blijven. Ik stop er maar mee hoor, met die kansberekening. Ik kijk nu even naar mijn huisgenoot. Grote kans dat ik dan een lekker bakkie koffie krijg.


Groetjes, Daan




Voor ruimte om te bouwen

Gemeente past parkeernormen aan

De huidige parkeernormen van de gemeente staan nieuwbouw en verbouwplannen van onder andere projectontwikkelaars en particulieren in de weg. Bouwplannen moeten namelijk in hun eigen parkeerbehoefte voorzien. Vaak worden voorgestelde bouwplannen door het gebrek aan parkeerplaatsen daarom door de gemeente afgewezen. Reden voor de gemeente om de parkeernormen aan te passen.


Het huidige parkeernormenbeleid uit 2010 vormt vaak een struikelblok bij toetsing van aanvragen omgevingsvergunning. Dat komt volgens het college, omdat op veel locaties in de gemeente ‘een goede parkeeroplossing lastig te realiseren is. De ruimte en/of middelen zijn beperkt’.


Het nieuwe beleid moet bouwen dus makkelijker maken. ‘Verwachting is dat er met het nieuwe beleid bij toetsing van omgevingsvergunningen meer positieve parkeeradviezen worden afgegeven.’


In de nieuwe parkeernota wordt meer ‘gedifferentieerd’. Bij sociale huurwoningen (appartementen) wordt bijvoorbeeld een lagere parkeernorm gehanteerd dan bij koopwoningen en in gebieden met betaald parkeren kan ook een lagere parkeernorm worden gehanteerd. Lagere normen kunnen ook worden toegepast bij bouwprojecten in de nabijheid van bushaltes van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV), R-net.


Nulnorm

Het wordt zelfs mogelijk een ‘nulnorm’ toe te passen; bouwprojecten waarbij geen parkeerplaatsen worden gepland en gerealiseerd. ‘Daarbij leggen we wel zorgvuldig vast dat er nu en in de toekomst door geen van de bewoners aanspraak gemaakt kan worden op een parkeervergunning.‘ Daarbij spelen nieuwe alternatieve vervoersconcepten een rol, zoals deelauto’s en Mobility as a Service (MaaS). Dergelijke nieuwe ontwikkelingen worden door gemeente Katwijk omarmd.


Volgens de nieuwe parkeerregels kan er ook een bouwvergunning worden afgegeven, als er in de directe omgeving voldoende ‘restcapaciteit’ is voor parkeren. Die restcapaciteit kan benut worden tot een bezetting van 85 procent, is bepaald in de nieuwe Nota Parkeernormen 2020.


De nieuwe parkeernormen voldoen volgens het college aan de meest recente richtlijnen van het CROW (hét landelijk kenniscentrum voor mobiliteit, verkeer en parkeren).


Het college wil de nieuwe parkeernormen al met ingang van 1 december dit jaar gaan toepassen.