Wat te doen in de herfst-vakantie

T

ja, wat te doen in de herfstvakantie als de horeca dicht is, reizen wordt afgeraden en je niet meer dan drie personen op bezoek mag hebben. En dan ook nog drie kinderen die vrij hebben, waarvan er twee flink aan het puberen zijn geslagen.
Eerlijk gezegd, zag ik een beetje op tegen deze vakantie. We zouden naar een vakantiepark in het buitenland gaan, maar dat ging helaas niet door. En met de weersvooruitzichten van veel wolken en mogelijk storm, voorzag ik al vele twistgesprekken over gametijd.

Maar de oudste twee (11 en 13 jaar) wisten mij te verbazen. Ik heb ze de afgelopen dagen nog nooit zo eensgezind gezien. In plaats van elkaar de hersens in te slaan, te ruziën over wie op de I-pad mag, boos naar hun kamer te vertrekken als ik me met hun computertijd bemoei, trekken ze er nu samen op uit. Heel verontrustend.

Dat begon afgelopen zondag. Ik had al een tijdje geen bozige geluiden van boven gehoord en begon me al een beetje ongerust te maken. Ik wilde net naar boven gaan, toen zij smoezend met elkaar naar beneden kwamen. ‘Mam, we gaan even fietsen. Doei!’

Voor ik iets kon zeggen, waren ze er al vandoor op de fiets. Uit zichzelf naar buiten? Samen weg op de fiets? Hmm, heel vreemd.

Even discreet de jongste telg uithoren, die nogal sip kijkend op de bank zit. ‘Ze zijn naar Boaz en ik mocht niet mee.’ Boaz? Ken ik een Boaz? Vaag zegt die naam me iets, maar ik weet zeker dat Boaz niet tot de vriendenkring van de oudste twee behoort. En zeker niet als gezamenlijke vriend.

‘Dat is die vlogger mam’, zegt de jongste. ‘Die doet ook van die kunstjes die wij niet van jou na mogen doen.’ Er begint me iets te dagen. Ik ben die vlogger wel eens tegengekomen, als ik check waar mijn kinderen naar kijken op het grote, boze internet.

Dus ga ik zelf maar even BOAZ op Youtube bekijken. Boaz is voor twee weken met een paar vrienden neergestreken in een appartement naast Villa Allegonda op de Boulevard. En dat trekt heel veel jeugdige fans naar de Boulevard. Zoveel zelfs, dat de politie er aan te pas moet komen, om het jeugdige spul weg te sturen. Inclusief die twee van mij dus.

In een vlog van dinsdag klaagt Boaz over gebrek aan privacy. Eh, als je 500.000 volgers hebt en je gaat vervolgens samen met een paar vrienden in een huis zitten en doet uitgebreid verslag van waar je bent en wat je doet, wat verwacht je dan? Is dat niet een beetje een paradox? Je vlogt toch, omdat je aandacht wilt?

Maar de overlast is blijkbaar zo erg, dat de vlogger dinsdag ook liet weten mogelijk snel te vertrekken uit het fraaie appartement.

Dat zou ik best jammer vinden, want onze oudste twee hangen niet lusteloos op de bank, maar gaan er samen op de fiets op uit. En dat juich ik alleen maar toe. Hoewel ik vermoed dat mijn waarschuwing ‘niet te lang rondhangen bij de Buitensluis' tegen dovemansoren gericht is. Zoals ik vroeger ook wel eens 'oostindisch doof' was.


criticaster@katwijkschepost.nl