Instanties nog niet toe aan samenwerking voor Maatschappelijke Agenda

De nieuwe manier van subsidiering via de Maatschappelijke Agenda (MAG) heeft bij de gemeente 101 plannen opgeleverd van 76 instanties. Daarvan zijn 22 plannen van 16 aanbieders afgewezen. Twintig instanties die voorheen subsidie ontvingen, hebben geen aanvraag ingediend. De goedgekeurde plannen zijn samen goed voor ruim 5,1 miljoen euro.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Al enkele jaren werkt de gemeente aan de MAG waarin staat wat men wil bereiken binnen het sociaal domein. Daarbij wil de gemeente meer ‘sturen en financieren op het behalen van maatschappelijke effecten’.

Voor instanties die al jarenlang subsidie ontvangen, betekent dat voor volgend jaar: meer duidelijk maken wat men met de gesubsidieerde activiteiten wil bereiken. Zij moesten inschrijven om kans te maken op een subsidie en krijgen dus niet zomaar meer een geldbedrag.


De inschrijving leverde 101 plannen op, waarvan er 79 plannen zijn goedgekeurd. Samen goed voor 5.145.171 euro. De resterende 185.498 euro in het budget wil de gemeente inzetten voor andere opgaven van de MAG: preventie, gezondheid, armoede en versterken eigen kracht. Daar zijn te weinig plannen voor ingediend, terwijl de gemeente juist die thema’s wil versterken ‘zodat het preventieve voorveld wordt versterkt en eerder van hulp naar welzijnsaanbod kan worden afgeschaald’.

Werk aan de winkel

Kijkend naar de conclusies die de gemeente trekt, na deze eerste inschrijving, mag gesteld worden dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Zo wordt de kwaliteit van de ingediende plannen ‘verschillend’ genoemd, waardoor het beoordelen van die plannen ‘vaak voelde als appels en peren vergelijken’.


Het doel van samenwerking tussen organisaties is niet behaald. ‘Het is vooralsnog ieder voor zich’, stelt de gemeente, want er zijn geen nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan of gezamenlijk plannen ingediend. Daarnaast heeft de gemeente geconstateerd dat, de ‘aangevraagde subsidiebedragen nog steeds fors zijn en soms niet in verhouding tot de bijdrage aan de MAG’. ‘Enkele partijen vroegen zelfs meer subsidie aan dan voorheen (vooral sport en musea) of wilden hun kansen spreiden door op verschillende opdrachten een plan in te dienen.’

De indieners vinden het blijkbaar moeilijk ‘om de juiste dingen op papier te zetten, terwijl zij in de praktijk hele nuttige dingen doen’.


Nog vertrouwelijk

Welke instanties subsidie hebben gekregen en welke niet, is nog niet bekend. Dat overzicht is nog vertrouwelijk, maar wordt binnenkort openbaar, beloofde wethouder Adger van Helden eerder deze maand. Een van de doelen van de MAG is immers, dat voor de burgers inzichtelijk wordt, waar de gemeente ‘ons’ geld aan besteed.