Artist impression van het nieuwe fietspad door de zuidduinen. | Illustratie: Gemeente Katwijk
Artist impression van het nieuwe fietspad door de zuidduinen. | Illustratie: Gemeente Katwijk Foto: pr

Werkzaamheden fietspad door zuidduinen van start

De werkzaamheden voor de aanleg van het fietspad gaan eind oktober van start. Dat fietspad loopt vanaf de Westerbaan door de duinen naar Laan van Nieuw Zuid. Naar verwachting kan het fietspad eind februari in gebruik worden genomen.


Met de aanleg van het fietspad, met daarnaast een schelpenpad, wordt een comfortabele en rechtstreekse fietsverbinding van Leiden naar de kust van Katwijk aan Zee mogelijk gemaakt. Deze verbinding is nodig voor een betere bereikbaarheid van Katwijk en het Katwijkse strand.


Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Het is belangrijk om Katwijk ook in de toekomst goed bereikbaar te houden. In dit toekomstbeeld hebben de fiets en het openbaar vervoer een centrale rol. Want hoe meer mensen niet de auto, maar de fiets of de bus pakken, hoe leefbaarder onze gemeente wordt.


Zowel mensen die voor hun werk van en naar Katwijk reizen, als dagjesmensen die bijvoorbeeld het strand willen bezoeken, kunnen vanaf begin volgend jaar goed gebruik gaan maken van deze fietsverbinding.’


Veilige aansluiting

De werkzaamheden zijn opgedeeld in drie fasen. Eerst wordt eind oktober bij de Cantineweg en de Westerbaan een veilige aansluiting gemaakt.

Vervolgens wordt begin november het gebied bij de Laan van Nieuw Zuid aangepast. Dit betreft onder andere het aanpassen van de inritten naar het parkeerterrein van Quick Boys, het verplaatsen van de milieucontainers, het afsluiten van de parallelweg ter hoogte van de Duindoornlaan en het aanleggen van een plateau voor de toegang tot Quick Boys.

De wijk blijft gedurende de werkzaamheden bereikbaar.


Als laatste wordt in december begonnen met de werkzaamheden voor het aanleggen van het fietspad door het duingebied. Het gebied tussen de werkgrens en het hek van Staatsbosbeheer blijft voor wandelaars (al dan niet met honden) en ruiters toegankelijk blijven.



Binnensluis, woonagenda, begroting 2021 en bezuinigingen

Vanwege de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vergadert de raadscommissie op 29 oktober via een videoverbinding. De raadscommissie debatteert over een proef om de Binnensluis overdag buiten de spits in twee richtingen open te stellen voor autoverkeer. Er zijn debatten over wensen en wijzigingsvoorstellen voor het woonbeleid en de begroting. De raadscommissie laat zich informeren over de bezuinigingsmaatregelen die het college voor de komende jaren voorstelt.


Om 19.30 uur begint een debat over de programmabegroting 2021. Het college heeft een beleidsarme begroting aangeboden. Door een deel van de investeringsagenda te bevriezen en geen uitvoeringskosten voor nieuw beleid op te nemen is het mogelijk inkomsten en uitgaven in evenwicht te brengen.

De raad besluit op 5 november over deze begroting, want volgens de Gemeentewet is vaststelling voor 15 november vereist. Welke bezuinigingen de raad daadwerkelijk wil, bespreekt de raad in november en december. Het college biedt de raad binnenkort een voorstel aan met daarin verschillende bezuinigingsmogelijkheden per onderdeel van de begroting.

Tussen 20.30 en 22.15 uur laat de commissie zich informeren over de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen. De toelichting is bedoeld voor de gemeenteraad.

Een week later, op 5 november, is vanaf 20.30 uur de hele avond gereserveerd voor het luisteren naar inwoners en betrokkenen die willen reageren op de bezuinigingsmaatregelen.

Op 26 november volgt een debat in de raadscommissie en op 10 december houdt de raad de algemene beschouwingen en besluit de raad over de bezuinigingen.


Openstelling Binnensluis

Om 19.30 uur begint een debat over de wens om de Binnensluis overdag open te stellen voor verkeer in twee richtingen. Vanwege de renovatie van de Koningin Julianabrug zijn tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. Op basis van de evaluatie heeft het college besloten tot het openstellen van de Binnensluis in twee richtingen voor alle autoverkeer gedurende de avond en nacht (19.00 – 4.00 uur) en op zondagen (overdag).

Vanuit de raad is de wens geuit een uitspraak te doen over het starten van een proef met openstelling van de slagboom bij de Binnensluis overdag, op dagdelen buiten de ochtend- en avondspits.


Woonagenda

Vervolgens debatteert de raad tussen 20.30 en 21.30 uur over wijzigingsvoorstellen en wensen vanuit de raad over de woonagenda. Met de woonagenda wil de gemeente concreet aangeven hoe in te spelen op de ontwikkelingen op de woningmarkt. De agenda is geformuleerd rond vier centrale ambities; tempo in woningbouw, meer variatie in aanbod per wijk, in alle wijken gevarieerd woonzorgaanbod en betaalbare verduurzaming.


Spreekrecht

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. De debatten over openstelling Binnensluis en de woonagenda zijn ook te zien via RTV Katwijk.