Het parkeerterrein bij de Hoornes Passage. Links het leegstaande pand waar de kringloopwinkel zich gaat vestigen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Het parkeerterrein bij de Hoornes Passage. Links het leegstaande pand waar de kringloopwinkel zich gaat vestigen. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Zorgen bij Hoornes Passage over kringloopwinkel

De winkeliers van de Hoornes Passage zijn bezorgd en verbaasd over het feit dat naast het parkeerterrein achter het winkelcentrum een kringloopwinkel wordt gevestigd. Die kringloopwinkel komt vanuit het bedrijventerrein Katwijkerbroek in Katwijk aan den Rijn en heeft van de gemeente vergunning gekregen zich te vestigen in de winkel, waar voorheen zorgartikelen werden verkocht.

CDA-raadslid Irene van der Plas heeft aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de toestemming en het verlenen van de vergunning.

De winkeliers van de Hoornes Passage moesten uit de krant vernemen dat de gemeente vergunning heeft afgegeven en zijn vooraf niet betrokken bij de afwegingen daarover. ‘Gevoelens van bezorgdheid en verbazing overheersen. Bezorgdheid over de eventuele consequenties die dit heeft voor de ontwikkeling van het Hoornesplein. Maar vooral verbazing over het feit dat er op geen enkele manier in gesprek is getreden met de winkeliersvereniging en dat dat de vraag oproept hoe belangrijk het plein dan is in de ogen van het college’, aldus het raadslid.


Zij wijst erop dat kringloopwinkels belangrijk zijn. ‘Een kringloopwinkel zorgt voor ontmoeting en levendigheid in een wijk, het is een middel in de strijd tegen armoede, het levert bovendien werkplekken op, werkervaringsplaatsen en werk voor vrijwilligers. Hergebruik van goederen is bovendien goed voor het milieu’, aldus Van der Plas, die echter ook wijst op nadelen van kringloopwinkels. ‘Die trekken extra verkeer aan en sommige kunnen zorgen voor een ‘rommelige uitstraling’. Het raadslid wijst daarbij onder andere naar de kringloopwinkel in ’t Heen, waar verkeerregelaars de verkeers- en parkeerdruk in goede banen moeten leiden.

Van der Plas wil weten of het college rekening heeft gehouden met de verwachte verkeersdrukte op het parkeerterrein bij de Hoornes Passage en met toenemende parkeerdruk. Dat parkeerterrein gaat opnieuw worden ingericht. Het is volgens de gemeente ‘verouderd zowel qua uitstraling als qua maatvoering van de parkeerplaatsen'. Daardoor zal een aantal parkeerplaatsen vervallen.