De Kansenkaart met de verschillende in kleur aangegeven zoekgebieden. | Kaart: Holland Rijnland
De Kansenkaart met de verschillende in kleur aangegeven zoekgebieden. | Kaart: Holland Rijnland Foto: Holland Rijnland

Volgens Kansenkaart Regio Holland Rijnland

Kansen voor wind- en zonne-energie rondom Nieuw-Valkenburg

Regio Holland Rijnland heeft de zogenoemde Kansenkaart gepresenteerd met mogelijke zoekgebieden voor wind- en zonne-energie. ‘Met de nadruk op mogelijke, want er worden nu nog geen keuzes gemaakt voor locaties’, benadrukt de regio. Voor Katwijk liggen die zoekgebieden rondom de nieuwe woonwijk op het voormalig vliegkamp langs de Tjalmaweg (N206), bij het knooppunt A44-N206 en oostelijk van de Wassenaarseweg.


Regio Holland Rijnland, het samenwerkingsverband van gemeenten in de Leidse regio en Duin- en Bollenstreek, heeft afgesproken om in 2050 energieneutraal te zijn. Dus geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, zoals olie of aardgas, maar in plaats daarvan wordt alle energie die nodig is duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld via wind of zon. De regio heeft daarvoor de Regionale Energie Strategie, de RES Holland Rijnland, opgesteld. Samen met de provincie, de netbeheerder, de waterschappen in het gebied en andere partijen wordt vorm gegeven aan die RES.


De afgelopen maanden is onderzocht waar ruimte is voor het opwekken van die duurzame energie, wat er technisch mogelijk is en hoe het voor iedereen betaalbaar blijft. ‘Wij vinden het belangrijk om de benodigde windturbines en zonneparken te verdelen tussen alle gemeenten’, aldus de regio. ‘Dat is lastig, maar door zoekgebieden te kiezen langs infrastructuur, is er meer mogelijk.’


Beperkte mogelijkheden

In die RES worden doelen gesteld voor 2030 en bepaald hoe en waar met windturbines en zonnepanelen elektriciteit kan worden opwekt. ‘Dat is niet eenvoudig’, stelt de regio. ‘We wonen, werken en recreëren in één van de drukste regio’s van Nederland. De locaties waar duurzame opwek mogelijk of wenselijk is, zijn zeer beperkt.’


Zo mogen windturbines niet te dicht bij woningen staan; er moet rekening worden gehouden met aanvliegroutes van vliegtuigen; er hangen kabels in de lucht of er lopen leidingen onder de grond. ‘En we willen cultuurhistorische landschappen en natuurgebieden ontzien.’


Restricties en voorkeuren spelen ook een rol bij de aanleg van velden met zonnepanelen. De opwek met zonnepanelen op grote daken daarentegen kent weinig weerstand. ‘Daar zetten we in eerste instantie op in’, aldus de regio.

Alleen zonneenergie niet genoeg

Maar alleen opwekken van zonne-energie op de daken is lang niet genoeg voor het behalen van de doelstellingen. Daarvoor zijn ook windturbines en zonneparken nodig.


Voor de inpassing daarvan is gezocht naar mogelijke locaties langs bestaande infrastructuur, zoals snelwegen en N-wegen. Ook op knooppunten van deze wegen ziet de regio extra mogelijkheden voor gecombineerde opwek met zon en wind. Het nieuwe wegenknooppunt A44-N206 van de RijnlandRoute wordt gezien als een van die kansrijke locaties, is te zien op de bovenstaande Kansenkaart.


De kaart laat zien waar in de regio de mogelijkheid bestaat om wind- of zonne-energie een plaats te geven. ‘Met deze kaart kiezen we nog niet voor locaties van zonneparken of windmolens’, benadrukt de regio, die de kaart ziet als een vertrekpunt om met inwoners en betrokkenen in gesprek te gaan. ‘Welke exacte locaties we gebruiken, wordt later in het proces bepaald.’

De komende maanden organiseren de gemeenten van Holland Rijnland (online) gesprekken en activiteiten voor inwoners en bedrijven. Holland Rijnland zelf organiseert drie online bijeenkomsten en vraagt inwoners via een online enquête naar hun mening en ideeën.



Geldautomaat Melkweg niet terug

De geldautomaat bij winkelcentrum Rijnsoever aan de Melkweg komt niet terug. Dat heeft SNS schriftelijk laten weten aan het college van burgemeester en wethouders. Het college had op aandringen van CDA-raadslid Irene van der Plas de bank gevraagd het besluit om de geldautomaat definitief te sluiten te heroverwegen. En kreeg nul op rekest.


De geldautomaat ging vorig jaar december buiten gebruik. ‘De reden hiervan is het groeiend aantal plofkraken in Nederland. En ook al voldoen onze geldautomaten aan de hoogst mogelijke veiligheidseisen, hebben we ervoor gekozen om geldautomaten die onder woningen gesitueerd zijn (tijdelijk) te sluiten’, liet SNS toen op vragen van het raadslid weten.


Er is volgens de bank expliciet onderscheid gemaakt in geldautomaten die wel en niet onder woningen zijn gesitueerd. ‘De explosieven die gebruikt worden zijn dusdanig krachtig, dat in sommige gevallen het gehele pand boven de geldautomaat na een (on)geslaagde plofkraak onbewoonbaar is verklaard.’

Het raadslid, en later ook het college, had de bank gevraagd om te overwegen de geldautomaat binnen te plaatsen in het winkelcentrum. Die overweging is meegenomen, maar heeft niet geleid tot wijziging van het besluit.


Er verdwijnen overigens steeds meer geldautomaten uit het straatbeeld. Bij het Hoornes Passage is de geldautomaat aan de buitenkant op de hoek Hoorneslaan-Biltlaan weggehaald, net als die in de Princestraat.