Vanwege coronacrisis

Pas op de plaats met vuurwerkvrij maken

De gemeente Katwijk zet een pas op de plaats met het vuurwerkvrij maken van de gemeente. De raadscommissie was donderdagavond verdeeld over het uitstel, dan wel afstel. Een deel wil zo snel mogelijk een volledig vuurwerkverbod, een deel wil helemaal geen vuurwerkverbod.


Door Mark Wonnink

ChristenUnie, SGP, GemeenteBelangen, PvdA, Hart voor Katwijk en D66 namen in januari een motie aan met het verzoek aan het gemeentebestuur om met een voorstel te komen om een vuurwerkverbod in te voeren én georganiseerde vuurwerkshows te organiseren.


Toen kwam corona. Het is volgens de gemeente niet te doen om de motie dit jaar uit te voeren. In september kwam die mededeling naar de gemeenteraad. 'Opnieuw zijn we bij elkaar over dit onderwerp', zei burgemeester Cornelis Visser.

'De coronacrisis heeft een enorme belasting opgeleverd voor de samenleving en de ambtelijke organisatie. Daarom hebben we deze mededeling niet eerder kunnen sturen.'

Het lijkt de burgemeester niet mogelijk om nu een alternatieve vuurwerkshow te laten organiseren. 'Het kan niet op een goede of veilige manier worden ingevoerd. We hebben ons best gedaan, maar nu is het niet mogelijk. Laten we het doen met de landelijke regels.'


Landelijk is een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk ingesteld. Daarmee lijkt Katwijk ingehaald te worden door landelijke regelgeving.

'Ik weet ook nog niet wat het kabinet gaat doen deze jaarwisseling, misschien willen die ook strengere maatregelen.'



'Het kan niet op veilige manier'


In het voorjaar komt een evaluatie van de jaarwisseling 2020/2021.

Daar wordt de discussie over het vuurwerkvrij maken van Katwijk weer aan de orde. Met dat voorstel ging de commissie akkoord.



GB: Politie verknalt vuurwerk richtlijn

Ingezonden n GB

De gemeenteraad sprak vorige week over het invoeren van een vuurwerkverbod. De aanleiding was een motie uit januari dit jaar. GemeenteBelangen (GB) vroeg daarin samen met een meerderheid van de raad om het afsteken van vuurwerk voor te behouden aan ‘georganiseerde verbanden’ die daarvoor een vergunning aanvragen.


GB stelde al in 2014 beleidsvragen over handhaving, overlast en georganiseerde vuurwerkshows.

Het college antwoordde toen dat de aanpak van illegaal vuurwerk een onvoldoende afschrikkende werking heeft.

Ook bestempelde het college vuurwerkshows als ‘niet zinvol’. Het college vond de handhavingscapaciteit te beperkt en wilde landelijke richtlijnen afwachten.


Weinig veranderd

Zes jaar later is er weinig veranderd.

Katwijk zal de landelijke richtlijn volgen met daarin een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen.

Die soorten vuurwerk leveren inderdaad veel letsel op en veel afval op straat.

Ook vervuilen ze lucht, bodem en oppervlaktewater met zware metalen. GB stemde daarom in. Maar met tegenzin omdat de politie nú al aangeeft de vuurwerkrichtlijn niet te zullen handhaven.


Vrijbrief

Een vrijbrief dus voor overtreders. Als Katwijk in oktober aangeeft niet te gaan handhaven kunnen we onze borst nat maken voor de jaarwisseling.

GB vindt dat belachelijk en vroeg de burgemeester in te zetten op extra handhaving en hiervoor budget bij het rijk te vragen.

Zijn antwoord was teleurstellend. Geen extra lokale handhaving, maar landelijke inzet op het tegenhouden van illegaal vuurwerk, zodat de gemeentes minder problemen ervaren.


Zelfde antwoord

Het college antwoordde ons in 2014 ongeveer hetzelfde. De tussenliggende zes jaar leverden steeds ongelukken, overlast en milieuschade op. Deze aanpak werkte dus onvoldoende.

De vuurwerkvrije zones waar GB in 2014 om vroeg zijn er nu. De gemeente wijst zelf zones aan zoals de parken. En inwoners kunnen met hun buren een vuurwerkvrije zone aanvragen.


GB zet in op gedegen handhaving rond de jaarwisseling. Daarnaast wil GB dat de burgemeester serieus kijkt naar het organiseren van vuurwerkshows op de randen van de dorpskernen. Als je naar zo’n show kan gaan, hoef je zelf geen vuurwerk te kopen. GB is het daarom oneens dat shows ‘niet zinvol’ zijn. Veel inwoners zien graag een volledig vuurwerk verbod voor consumenten, andere inwoners genieten van de vuurwerktraditie. Een combinatie ligt daarom voor de hand: een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen en ook vuurwerkshows.


Verbaal vuurwerk

Zo'n combinatie vereist handhaving. De raad zal de jaarwisseling in mei 2021 evalueren. Dan zal GB weer aandringen op politie inzet en handhaving. Zo nodig met wat verbaal vuurwerk.