Jeugdhulp blijft financieel een zorgelijk dossier

Ingezonden n VVD Katwijk

Al jarenlang heeft de gemeente Katwijk moeite om de kosten voor de jeugdhulp beheersbaar te maken. VVD Katwijk maakt zich hier grote zorgen om. In de afgelopen vijf jaar zijn de regionale kosten met 20% gestegen, waardoor Katwijk in 2021 een bedrag van twee miljoen euro extra zou moeten bijdragen. Reden om regionaal aan de bel te trekken!


In 2015 is de verantwoordelijkheid voor de jeugdhulp van het Rijk naar gemeenten gedecentraliseerd.

Sindsdien koopt de gemeente Katwijk de jeugdhulp samen met andere gemeenten in de regio Holland Rijnland in, via de organisatie TWO Jeugdhulp Holland Rijnland. Zij koopt op twee manieren jeugdhulp in: via specialistische jeugdhulp en via het Jeugd- en Gezinsteam (JGT).


Vorige week donderdag werd in de Katwijkse gemeenteraad gesproken over de programma- en meerjarenbegroting van TWO Jeugdhulp Holland Rijnland. Eerder al was er een sessie gewijd aan een presentatie met de ambities en een plan van aanpak die de kosten beter beheersbaar moet maken.


Stijgende kosten

Door de enorme stijging van de kosten rijst de vraag: wat is hiervan de oorzaak?

Een van de oorzaken is een stijging van het aantal jeugdigen dat gebruikmaakt van de jeugdhulp. Het probleem van aanvragers is complexer, waardoor er zwaardere en intensievere jeugdhulp nodig is. Als gevolg hiervan ontstaan er wachtlijsten bij hulpinstanties.


De uitgaven voor de jeugdhulp nemen regionaal dus al jaren toe, óók in de gemeente Katwijk.

Deze uitgaven raken de totale financiën van de gemeente Katwijk enorm en het college geeft aan dat de gemeente deze kosten niet meer kan blijven bekostigen. Daarom is aan de gemeenteraad een plan met ambities voorgelegd, waarmee men hoopt de kosten weer enigszins beheersbaar te maken. Inderdaad: hoopt, want niets is concreet en de effecten op korte termijn zijn onbekend. Bovendien is er in deze plannen nog geen rekening gehouden met de coronacrisis.


Kortom: VVD-woordvoerder Annette Brul staat met haar rug tegen de muur. We geven de wethouder het vertrouwen om haar ambities uit te voeren, maar zullen deze uitvoering wel kritisch blijven volgen. Gezamenlijk hopen we op een positieve uitwerking, met een goede balans tussen goede zorg en de uitgaven.

Op de website van de VVD Katwijk (www.vvdkatwijk.nl) staat een uitgebreider artikel over de stand van zaken van de jeugdhulp in Katwijk, met daarin vragen over de zogeheten persoonsgebonden budgetten en een reactie op een artikel van Follow the Money over de uitgaven van zorgbedrijven.



Wethouder en No Nox

Ingezonden n

De politiek weet het zo te vertellen dat uit een slecht bericht ook nog wat moois geboren kan worden. Vraag je naar het weerbericht van morgen, dan heb je kans dat je te horen krijgt dat de WOZ morgen met 0,1% voor het volgende jaar zal dalen.


Zo gaat het nu ook met de voltooiing van het R-net met z’n geslaagde verkeers-omleiding.

Als ik dan in de krant zo’n wethouder hoort kletsen over een No Nox systeem voor een asfaltmachine die in de regen deklagen staat te draaien, dan vraag ik me af of hij het juiste verhaal wel snapt. Ik heb het verhaal al eerder verteld. Wat levert het hele project ons op aan CO2 uitstoot.

Zullen we de balans eens opmaken. Met al die succesvolle plannen, zijn er de laatste twee jaar ca 1.000 bomen gerooid, dat betekent ca 3.250 ton Co2 neutralisatie weg, de Bio centrale in. Een boom heeft zeker 50 jaar nodig om van sprietje tot volwassenheid te groeien, dat betekent 50 jaar CO2 neutralisatie verlies. Omgerekend in cijfers is dat 50/2 x 3.250= 81.250 ton CO2.

Wat zijn de kapitaalkosten van al de werkzaamheden, 10 miljoen dat geeft bij 9% brandstof 900.000 liter = ca. 2.900 ton CO2 uitstoot.


Nu nog de bus. 4 keer/uur heen en weer door Katwijk) = 40 km x 18 uur rijden = 720 km. Verbruik bus 1:2,5 = 288 l/dag x 365 dagen = ca 105.000 l brandstof of wel 339 ton CO2 uitstoot/jaar. dat maal 50 jaar = ca 16.900 ton CO2.

Buiten beschouwing laat ik het onderhoud aan de wegen. Iedere 15 jaar nieuwe deklagen en in Katwijk doen ze het soms al na drie jaar het asfalt er al weer uithalen. Geld zat, en geen raadslid die het ziet.

Benieuwd naar de waslijst, ik heb hem voor u.

Nou alle extra CO2 maar optellen dan krijg je, schrik niet, een totale belasting van CO2 uitstoot van 2.900+8.1250+16.900 = 101.050 ton CO2


Nu het No Nox van onze groene wethouder. 3 dagen een asfalt machine met 10 uur inzet. Het verbruik is ca 50 l/uur = 1.500 liter ofwel 4,83 ton totale bruto CO2-uitstoot. Het systeem werkt nog niet 100% dus pak beet 4,8 ton CO2. Dat levert een totaal reductie op van 4,8/101.050 = 0,00005% Dat is een verhaal daar kan je mee de boer op.


Ik denk dat u het antwoord zelf wel weet.


Jan Imthorn, Katwijk

--------------------------------------------------------


Kampvuur op strand

De brandweer kreeg afgelopen vrijdagavond rond 22.20 uur een melding binnen van een buitenbrand op het stand in Katwijk.



Het bleek om een kampvuur te gaan. Gesticht door jongeren.

De brandweer heeft het kampvuur met zand uitgetrapt.

Bij de brand zijn geen gewonden gevallen.