Politiek kan geen nee zeggen tegen extra krediet jeugdhulp

Nee zeggen is eigenlijk geen optie bij het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om meer geld uit te trekken voor jeugdhulp. Wel wil de gemeente er alles aan doen om de alsmaar stijgende kosten in te dammen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Er werd gezucht en gesteund in de commissievergadering vorige week donderdag over extra krediet van 340.000 euro voor dit jaar en 1,2 miljoen euro voor volgend jaar voor Jeugdhulp Holland Rijnland.

‘Met de rug tegen de muur kunnen we alleen maar instemmen’, verzucht Annette Brul van de VVD. ‘Ik had net zo goed mijn tekst van een jaar geleden kunnen gebruiken’, doet Danny Dubbeldam van DURF een duit in het zakje. ‘Toen hadden we het over hetzelfde onderwerp en was er ook meer geld nodig.’


Inzet beperken

De politiek staat achter de ‘negen interventies’ om de kosten te drukken, waaronder ‘inzet begeleiding beperken’. ‘Tot nog toe waren aanbieders vrij om te bepalen welk aanbod het beste paste bij de hulpvraag en hoe lang dat aanbod voor de cliënt nodig was. Het vermoeden is dat dit met name in de begeleiding een van de oorzaken is voor de sterke stijging van het aantal jeugdhulptrajecten’, staat in het collegevoorstel.

Door te starten met een indicatie met een beperkte looptijd en inzetduur wil de gemeente zicht houden op de inzet en voortgang. ‘Als de standaard inzet te beperkt blijkt te zijn, is uitgebreidere inzet altijd mogelijk, mits in overleg.’


'Klinkt heftig'

‘Een maximum aan het aantal behandelingen klinkt heftig, maar je kunt altijd nog extra noodzakelijke zorg leveren’, reageert Jacco van Duijn (CDA).

Hart Voor Katwijk is voor ‘betere screening’. ‘Dat het niet gaat om kleine schaafwonden en bloedneuzen. Er is nu geen kritische blik’, zegt Leon Krijgsman.


Wethouder Corien van Starkenburg kreeg een pluim, omdat zij eerder dit jaar met de vuist op tafel heeft geslagen toen er een hogere extra bijdrage werd gevraagd. ‘Dat hebben we als regio gedaan hoor. Je verandert er de wereld niet mee, maar je geeft wel een duidelijk signaal af.’


In een volgende vergadering neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de gevraagde extra kredieten.