Een deel van de ondernemers die een intentieovereenkomst hebben getekend. | Foto: Wendy Hoek van Bentum
Een deel van de ondernemers die een intentieovereenkomst hebben getekend. | Foto: Wendy Hoek van Bentum Foto: pr

Ondernemers staan achter plannen Cultuurcentrum

‘Een multi-inzetbaar gebouw, onder andere als grote sporthal met zo’n 5.000 bezoekers, beurs- en congreslocatie en culturele ruimte voor onder andere tentoonstellingen en (muziek)evenementen. Katwijkse en regionale ondernemers laten weten kansen te zien in dit mooie burgerinitiatief voor Katwijk voor een Sport- en Cultuurcentrum’, laat initiatiefnemer Ton Frissen weten.


Frissen heeft onder andere de toezegging van House of Music om zich in het nieuwe cultuurcentrum te vestigen. Die commerciële muziekschool uit Katwijk laat volgens Frissen al tien jaar zien dat het goed op eigen benen kan staan.


‘Interessant voor de gemeente om hier wat mee te doen in een samenwerkingsverband, waarbij commerciële instellingen goed samen kunnen gaan met overheidsinstellingen. De gemeente heeft daarmee een mooi alternatief voor de Gemeentelijke Muziekschool die nu jaarlijks voor grote bedragen aan het gemeentelijk infuus ligt.’ Dat hoeft volgens Frissen niet per definitie in hetzelfde gebouw te zijn, maar past samenwerking ook afzonderlijk van elkaar.


Boven de pet

In zijn brief aan de gemeente meldt Frissen dat veel meer Katwijkse en regio-ondernemers graag bijdragen en deelnemen aan het Sport- en Cultuurcentrum.

‘Het college heeft in een antwoord laten weten de deur daarom nog niet te willen sluiten, al lijkt het haar boven de pet te gaan om dit goed te organiseren. De gemeente is een aanbod gedaan voor grondruil en we zoeken doorlopend naar mogelijkheden. We zijn in onderhandeling omtrent grondpositie in De Woerd in Valkenburg. Daarmee zou het centrum een mooie voorzienig zijn voor de nieuwe woonwijk op Vliegveld Valkenburg, en een mooie aanvulling kunnen zijn voor het naast gelegen Leidse bioscience complex.’


Op de kaart

Het Sport- en Cultuurcentrum zal Katwijk regionaal en misschien zelfs nationaal op de kaart zetten, zegt Frissen overtuigd.

Toch gaat het volgens hem om meer dan dat. ‘Het gaat om een community based-project. De opzet biedt de inwoners van Katwijk de mogelijkheid voor een brede culturele en sportieve ontplooiing.’ Het centrum zal daarvoor samenwerken met zowel kleine culturele en sportieve outlets. Het wordt een plek waar onderwijs, recreatie, gezondheid, duurzaamheid en samenwerken de basis leggen om toekomstgericht te denken en te werken.’


Maatschappelijk belang

De Katwijker wijst bovendien op het maatschappelijke belang en draagvlak. ‘Katwijk groeit en heeft dringend behoefte aan meer culturele en sportieve voorzieningen. De gemeente kan dat financieel niet alleen dragen, daarom zoeken we de verbinding met lokale en regionale ondernemers.’



Loopbaancoaches begeleiden deelnemers Talent op Maat

De veranderingen op de arbeidsmarkt vragen een andere manier van kijken naar (toekomstige) baanwisselaars en mensen die door de coronacrisis hun baan nu al zijn kwijtgeraakt. Wethouder Jacco Knape: ‘Er liggen veel kansen voor mensen als ze de overstap kunnen maken van de ene naar een andere sector. Die kansen komen met name in beeld als we kijken naar de vaardigheden van mensen.'


‘Daarvoor is Economie071 met de pilot Talent op Maat gestart’, vertelt Knape verder.

‘Deze pilot koppelt de vaardigheden, interesses en talenten van mensen aan actuele banen. Twee loopbaancoaches zijn van start gegaan om deelnemers te begeleiden. Ik wil belangstellenden daarom vooral nu aanmoedigen om deel te nemen.’ Door te kijken naar vaardigheden komen veel meer kansen in beeld.

Denk aan een overstap van horeca naar zorg. Ook kunnen technische vaardigheden opgedaan in werkervaring, vrijwilligerswerk of een hobby een prima basis zijn voor een baan in de techniek.


Bij elkaar brengen

Voor het maken van de juiste match maken deelnemers van Talent op Maat online een vaardighedenprofiel aan.

Twee loopbaancoaches gaan daarna aan de slag om op basis van die profielen de koppeling te maken tussen vraag en aanbod.


Voor technische banen is daarbij de vraag uit de markt leidend. Zo'n 20 bedrijven uit de regio werken hieraan mee. Zij hebben diverse functies aangeleverd. Denk aan vacatures als (elektro, koel, service en installatie) monteurs, werkvoorbereiders, glaszetters, stoffeerders, rioolspecialisten en reparateurs.


Voor medewerkers vanuit de sector horeca en hospitality is het aanbod vanuit de kandidaten leidend. Ook daar zijn de vaardigheden opgedaan in werk, een hobby of vrijwilligerswerk leidend.


Maak een profiel aan

Benieuwd wat er op jouw pad komt als je uitgaat van je vaardigheden? Maak dan nu een profiel aan, neem deel aan de Talentenpool en word gevonden door bedrijven.


De tool is gratis en wordt je aangeboden door Economie071 voor het versterken van de economie in regio Leiden. www.talentopmaat.nu