Diew Verdoes, Jan van Beelen en DSV-directeur Jan de Vries bij de onthulling van de naam. Inzet: Foto van de 'katoentuin' in het verleden. | Foto's: pr
Diew Verdoes, Jan van Beelen en DSV-directeur Jan de Vries bij de onthulling van de naam. Inzet: Foto van de 'katoentuin' in het verleden. | Foto's: pr Foto: pr

Nieuwe naam plein bij Parlevliet: Katoentuin

Het binnenplein achter de gebouwen Parledam en Parlevliet van zorgorganisatie DSV | verzorgd leven aan de Hans van der Hoevenstraat-Prins Hendrikkade in Katwijk heeft nu ook een echte Katwijkse naam gekregen: Katoentuin. De feestelijke onthulling van de nieuwe naam van het plein stond al een poosje op de planning, maar werd eerder uitgesteld vanwege corona.


Stichting Visserijdagen Katwijk nam het initiatief voor de naamgeving en onthulling van het straatnaambord, die werd gehouden in klein gezelschap vanwege de coronamaatregelen.

Het plein bij Parlevliet had nog geen naam, maar heeft wel veel historie. Dit was voor de Stichting Visserijdagen Katwijk reden om actie te ondernemen en zich sterk te maken voor een toepasselijke naam. De historie van het plein is immers ook nauw verbonden met de bijzondere visserijgeschiedenis van Katwijk. Hier werd vroeger namelijk de katoen gedroogd, die werd gebruikt voor het nettenboeten (herstellen van de vissersnetten). Dat was handwerk, dat door vele generaties Katwijkse vrouwen werd gedaan. Dit was vooral vrouwenwerk, omdat de mannen voor hun werk op zee waren. Veel Katwijkers hebben nog familieleden die dit werk ook hebben gedaan of die de verhalen daarover van vroeger goed kennen.


Nettenboeten

Omdat DSV | Parlevliet het oudste nog bestaande visserijpand van Katwijk is, vond Stichting Visserijdagen het gepast om ook die oude, aan het pand verbonden, traditie van nettenboeten in ere te houden, met een naam voor het plein die verwijst naar wat hier vroeger gebeurde. Vandaar de naam: Katoentuin. In de toegang naar het plein, bij de poort onder het gebouw Parledam is nog een apart fotobord met uitleg geplaatst. Daarop staat een historische foto van het drogen van de katoen, die werd gebruikt bij het boeten op het Wantveld en de boetzolders. Op de foto zijn ook de dames van de Katoentuin te zien, zoals zij destijds op dezelfde plek waar nu de gebouwen van DSV|verzorgd leven staan, aan het werk waren, gekleed in hun traditionele witte gesteven schorten.


Eregaste

Omdat ook nu weer vanwege corona extra maatregelen worden gehanteerd, was het een zeer sobere onthulling, met een minimaal gezelschap, maar daarom niet minder mooi. De naamgever, Jan van Beelen, bestuurslid van het Katwijks Museum, onthulde samen met eregast mevrouw Diew Verdoes de beide borden. Zij deden dit onder toeziend oog van DSV directeur-bestuurder Jan de Vries, en Lies van Beelen en IJs Plug van de Stichting Visserijdagen.

Diew Verdoes is zelf bewoonster van Parledam en was zelf jarenlang nettenboetster. Zij vertelde daarna allerlei wetenswaardigheden over dit oude ambacht, dat ze nog steeds graag demonstreert op markten etc. Zij ontving uit handen van Lies van Beelen een cadeautje en een mooie bos bloemen als dank voor haar bijzondere inzet voor het ambacht, het Katwijkse dialect en de visserijgeschiedenis.


De kleine feestelijke afsluiting met een hapje en drankje na afloop van de onthulling, die werd gehouden in ontmoetingscentrum De Reedery in de Parledam.

Afbeelding