De schooltuin waar heel veel groente werd geoogst door leerlingen van De Horizon. | Herbert van Elteren
De schooltuin waar heel veel groente werd geoogst door leerlingen van De Horizon. | Herbert van Elteren Foto: Herbert van Elteren

Schooltuinles in Duinvallei met oorkondes, blije gezichten en…

Een langste zonnebloem van 276 centimeter, de prachtige oogst van zeer veel groentes en geplukte bloemen, het besef dat groentes niet bij bijvoorbeeld Heemskerk worden ‘geboren’, plezier in het verzorgen van de eigen tuin van zestien bij krap twee meter, gedeelde recepten en culinaire tips van de ouders, veel water geven in de hete zomerperiode, thuis ‘eten uit eigen tuin’ en trotse grootouders die kwamen kijken in de Duinvallei bij het eerste schooltuinproject voor kinderen van RKBS de Horizon… dit alles mondde uit in de laatste les waar alle kinderen werden verrast met een oorkonde en meer.


Gerard Bol, initiatiefnemer van ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ op een perceel van 6.900 m2 waar hij tijdelijk tot maart 2028 handen en voeten geeft aan het laten herleven van de roemrijke tuindersgeschiedenis vanaf begin twintigste eeuw in de Zanderij, was er duidelijk over na zijn laatste schooltuinles woensdagmiddag 14 oktober.


‘Zo gaaf om deze zestien kids van De Horizon te zien stralen bij de ontvangst van hun oorkonde waar ik ze ook nog twee sierkalebassen en een eetbare spaghetti pompoen liet uitzoeken met als uitsmijter één grote pompoen die ik op mijn landje hiervoor had geteeld. Leuk voor de soep en zeker ook voor mogelijk Halloween!’


Heel veel groente

De kinderen maken hun schooltuin met ouders winterklaar voor het


'En trots dat ze waren als ze mochten oogsten'








tweede jaar van het schooltuinproject.


Dat start februari 2021 op woensdagmiddag voor kinderen van groep 7 van De Horizon en loopt door tot de herfstvakantie.


Bol: ‘Dit jaar ben ik begin april gestart, maar door de Corona-maatregelen kon het niet via deze school verlopen. Dus ik begeleidde kinderen en ouders, maar via de ‘Nieuwsflits’ van school informeerde ik alle ouders en teamleden.

Gaaf om reacties te horen en te lezen. Want kinderen kwamen thuis met kilo’s sperzieboontjes, vroege aardappelen, boerenkool, diverse soorten sla, zeer veel aardbeien, courgettes, pompoenen, uien, prei, spruitjes, pompoenen, andijvie, bleekselderij… noem het maar op.

En trots dat ze waren als ze mochten oogsten.’


Foto’s

Van elk schooltuintje is op Bols Facebookpagina ‘Zanderijtuinders 2.0 / Duinlandjes’ een fotoalbum bijgehouden, leuk om eens door te kijken wat er allemaal wel niet is gebeurd vanaf april.


‘Nu maar afwachten hoeveel kinderen van groep 7 er op 17 februari 2021 gaan starten met dit in Katwijk e.o. unieke schooltuinproject voor kinderen van RKBS de Horizon. Kom anders gewoon eens kijken? De toegang is tegenover het benzinestation aan de Provinciale Weg.’