Afbeelding
Foto: pr

De reis naar jouw doel

Doelen stellen… iets wat we allemaal wel eens doen. Iets waar wij, als diëtisten, dagelijks in de praktijk mee te maken hebben. Wij horen dan ook vele doelen voorbij komen en mogen gelukkig ook vaak deel uitmaken van de reis naar deze doelen toe. We zien hierbij vele reizen voorbij komen. Maar hoe ziet jouw reis naar jouw doel er eigenlijk uit?


De geplande reis
vs. de werkelijke reis
naar jouw doel

Vol goede moed starten we met de reis richting onze eindbestemming, met de hoop deze via de kortste route te bereiken. Alleen soms is de hele reis ernaar toe niet zo rechtstreeks als dat we hoopten, soms dwalen we wel eens af naar een zijpaadje, wat onze reis anders maakt dan verwacht. Gevolg: we kunnen teleurgesteld/boos/verdrietig worden, omdat de reis niet zo verloopt zoals was gepland. De emoties en gedachten kunnen ervoor zorgen dat je helemaal vergeet om je heen te kijken. Waar ben je eigenlijk? Hoe ben je hier gekomen? Welke afslag heeft er mogelijk voor gezorgd dat jij hier bent beland? Is het een mooie plek? Kan je er van genieten? Of is het juist een plek waar je liever niet wilt zijn? Allemaal vragen die onbeantwoord blijven door de emoties waar we op dat moment met onze gedachten te veel mee bezig zijn.

Maar om ons weer terug op de hoofdweg naar ons doel te brengen, moeten we juist weten hoe de omgeving eruit ziet, ervaren wat het met ons doet, bedenken welke afslag jou hier heeft gebracht.

Nu kunnen we natuurlijk de weg vragen aan mensen om ons heen, en zij kunnen jou weer op het juiste spoor brengen, maar als jij zelf niet bewust gezien hebt waar je bent en hoe het eruit zag, dan is de kans groot dat je de volgende keer weer de verkeerde afslag neemt, naar dit oh zo bekende, maar toch onbekende weggetje. En wat was het dan fijn geweest, als je zelf de weg had geweten die jou terug zou brengen naar de hoofdweg van jouw eindbestemming.


Off the road…

Iedere reis gaat gepaard met mooie momenten en met wat minder mooie momenten. Als we dit koppelen naar het bereiken van voeding gerelateerde doelen, kan dit bijvoorbeeld zijn een terugval van het gewicht, een terugval in het oude gedrag, of nog niet het gewenste resultaat waarop we gehoopt hadden. En deze mindere momenten zijn niet erg, zolang we ze maar bewust meemaken en accepteren. Wat zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij toch weer grijpt naar veel meer snacks en jezelf niet kan controleren (wat is de afslag welke jou hier gebracht heeft). Hoe voel je je hierbij? Is nu heel jouw doel in duigen gevallen, of is de weg terug naar de hoofdweg helemaal niet zo ver weg? Wat voor inzichten heeft het zijweggetje je gegeven?


Jouw bewuste reis

Bewustwording van het gedrag en gedachten is iets wat jou kan helpen gedurende het bereiken van jouw doelen. Ook binnen Voedingsadviesbureau De Winter zijn er diëtisten welke gespecialiseerd zijn in gedrag. En die jou kunnen helpen met jouw reis, jou helpen inzichten te geven in jouw gedrag en gedachten en de patronen die het vormen. Zodat jij uiteindelijk jouw reis voort kan zetten tot jouw eindbestemming en gedurende jouw reis volop kan ervaren en genieten van alles wat het jou te bieden heeft.