Strandexcursie

Welke kwallen steken en welke niet

Hoe komen die mooie ronde gaatjes in schelpen? Wie maakt de ronde gaten in stukken hout? Hoe leeft een zeepok? Welke kwallen steken en welke niet? Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- en een vrouwtjeskrab? Onder begeleiding van Natuurgidsen van IVN Leiden kunt u kennismaken met alles wat er aanspoelt op het noordstrand van Katwijk


Het strand is altijd een lekkere plek als je uit wilt waaien of schelpen zoeken. Wat het strand op deze plek bijzonder maakt, is dat hier het water van de Oude Rijn, via het Uitwateringskanaal, uitmondt in zee, om de waterstand in het achterland te regelen.

Dat betekent dat hier ook vondsten te vinden zijn die uit dit water afkomstig zijn. Zo trekken in het najaar de Chinese wolhandkrabben van zoet naar zout water voor de voortplanting.


IVN Leiden organiseert komende zaterdag (25 juli) weer een strandexcursie in Katwijk. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden is verplicht. In verband met de onderlinge afstand, kunnen er een beperkt aantal mensen mee.

De strandexcursie is gratis en geschikt voor alle leeftijden. De tijdsduur is maximaal 2 uur.

Start is op de hoek bij de KNRM-loods op parkeerplaats Noordduinen (Noordduinseweg) in Katwijk. Informatie en aanmelden: ivnstrand@outlook.com of Sonja Meijer 06 37005024.


Trek extra warme (en afhankelijk van de weersverwachting waterdichte!) kleding en goed (waterdicht) schoeisel aan. Aan zee is het altijd kouder dan achter de duinen.




Bij Rederij van Hulst

Concert, Thema en Dinner Cruises

Rederij van Hulst heeft deze zomer een aantal bijzondere cruises op het programma staan, vooral voor mensen uit de regio. De verwachting is namelijk dat de meeste buitenlandse toeristen vanwege corona wegblijven en de lokale bevolking zijn vertier toch dichter bij huis gaat.


De eerste ‘Concert Cruise’ staat gepland op donderdag 13 augustus, een ‘quatre-mains’ pianospel verzorgt door twee top pianisten Marc van der Marel en Marquis Bieshaar. Vanaf zaterdag 25 juli staan er om de week op vrijdag en zaterdag een aantal Dinner Cruises ‘à la Orion’ op de agenda met op het menu onder andere de in Katwijk wereldberoemde Orion spareribs.


Op vrijdag 18 september staat er een ‘Tonijnshow’ gepland; een Visdinershow verzorgt door Meesterfileerder Arie Kuijt, compleet met wijnproeverij en diverse gerechtjes, een fantastische avond voor de echte visliefhebber.