De oude Visserijschool aan de Rijnmond. | Foto RD
De oude Visserijschool aan de Rijnmond. | Foto RD Foto: RD

College stemt in, ministerie

Dunavie verkoopt Visserijschool

De Katwijkse woningcorporatie Dunavie wil de oude Visserijschool aan de Rijnmond verkopen aan de Katwijkse projectontwikkelaar Ouwehand Bouw. Daarvoor is toestemming nodig van de Minister van Binnenlandse Zaken. Die wil op zijn beurt de zienswijze van de gemeente daarop weten.


Het Katwijkse college van burgemeester en wethouders is het met die beoogde verkoop eens in de hoop dat ‘de voormalige Visserijschool weer in ere wordt hersteld en in gebruik kan worden genomen’.


Verbouwplan

Dat betekent overigens niet dat de school weer voor het onderwijs beschikbaar komt, want er ligt al een door de gemeente goedgekeurd bouwplan om de oude school te verbouwen tot elf koopwoningen met daarnaast aan de Rijnmond een nieuw appartementengebouw met 21 sociale huurwoningen.

Dat zou aanvankelijk gebeuren onder regie van de wooncorporatie, maar die kiest nu voor een ander pad. Met de opbrengst van de verkoop wil Dunavie de 21 sociale huurwoningen realiseren.


Goedkeuring

Daarmee lijkt eindelijk schot in de zaak te komen. Al jaren wordt gesproken over de verbouw van de Visserijschool tot woningen met nieuwbouw ernaast. Het Katwijkse college staat daarom positief in de beoogde verkoop van het oude schoolgebouw. Met die zienswijze is het nu aan de minister om zijn goedkeuring daaraan te geven, maar dat lijkt een formaliteit.

Het maritieme onderwijs zelf is al jarenlang gevestigd aan de Zuidstraat in Katwijk. Voor dat specifieke onderwijs was het gebouw aan de Rijnmond te groot geworden. De toenmalige schoolinstelling en eigenaar van het gebouw verkocht het pand aan de Katwijksche Bouwvereeniging (KBV), voorloper van Dunavie, voor zo’n 3,5 miljoen.


Parkeergarage

De KBV wilde het schoolgebouw slopen om plaats te maken voor nieuwbouw met een grote parkeergarage voor de bewoners van de naastliggende Rooie Buurt. Die bewoners zouden verplicht worden hun auto daar te zetten, zodat de buurt zelf autoluw zou worden. De sloop- en nieuwbouwplannen werden doorkruist nadat de gemeente het pand aanwees als gemeentelijk monument.


Sinds de verkoop van het schoolgebouw staat het pand leeg en wordt het antikraak bewoond.




CU: 'We hebben ons vertild aan DSV'

Ingezonden n ChristenUnie


Het nieuwbouwprogramma dat DSV voor ogen had, is een maatje te groot gebleken. De organisatie van DSV en het intern toezicht schoten te kort. De financiële onderbouwing zag er weliswaar spannend, maar wel haalbaar uit. De drijfveer was helder: zorgen voor goede ouderenzorg in Katwijk. In 2013 gingen toenmalige college en gemeenteraad akkoord met een forse garantstelling voor de nieuwbouw.


Was het een weloverwogen beslissing? Zeker. De onderzoekers bevestigen dat; ook de risico’s die door de ambtenaren zijn genoemd stonden uiteindelijk in het voorstel aan de gemeenteraad. Maar de vraag of DSV voldoende was toegerust, is niet voldoende aan de orde geweest. Daarnaast is niet goed afgewogen of de gemeente wel professioneel kredietbeheer kon uitvoeren. De rapporten over DSV en de gemeente Katwijk zijn duidelijk over de risico’s. Een professionele partij als het Waarborgfonds beoordeelde destijds de risico’s van dit project als te hoog in relatie tot de organisatie van DSV. De deskundigen benoemen daarnaast o.a. het gebrek aan toezicht en doorpakken binnen de gemeente.

Kortom: zowel DSV als de gemeente Katwijk bleken niet op hun taak berekend.


Woordvoerder Robert Haasnoot: ‘De onderzoeksrapporten zijn kraakhelder wat betreft de bevindingen en de lessen die eruit getrokken moeten worden. De tekortkomingen worden feilloos benoemd. Bij een onderzoek gaat het om waarheidsvinding. Voor ons was het beeld duidelijk, maar we wilden ook graag luisteren naar de visie van de andere fracties in de gemeenteraad. In het raadsdebat zijn echter geen onderwerpen naar voren gekomen waar nog niet door de deskundigen de vinger op is gelegd.’ Meer onderzoek is dus wat ChristenUnie betreft niet nodig, wel het daadkrachtig uitvoeren van maatregelen. Binnen DSV heeft dit o.a. geleid tot een nieuwe Raad van Toezicht en directeur. Bij de gemeente is de organisatieverandering volop in ontwikkeling. Er is een nieuw directieteam en de bedrijfsvoering wordt versterkt. Het huidige college heeft ons vertrouwen wat betreft de benodigde aanpak.

Ons past nu een nederige houding tegenover de inwoners van Katwijk en de cliënten en werknemers van DSV. Ook ChristenUnie heeft de risico’s destijds niet goed ingeschat. We stemden samen met de gehele gemeenteraad en het college in. We betreuren onze medeverantwoordelijkheid. Dit is voor ons een belangrijke les. Wij laten dit zwaar wegen in ons oordeel over hoe de gemeente Katwijk in het vervolg met de huidige en nieuwe garantiestellingen om dient te gaan.

____________________________


Wie bepaalt?

INGEZONDEN · Volgens mij wordt in Katwijk centrum het beleid bepaald door winkeliersvereniging Zeezijde gehandhaafd op corona. Ze drukken er heel snel even een weekmarkt doorheen, er mag met de auto over de Princestraat worden gereden en er wordt totaal niet gehandhaafd op het parkeren. Wij zien het, want we wonen midden in het centrum.


Adrie Plug, Katwijk (reactie op artikel ‘Wie bepaalt het beleid in Katwijk?, vorige week in deze krant)