Goeiendag neef

Wekelijks in deze krant de mailwisseling tussen Katwijkers Daan en Martin over wat hen bezighoudt.


aan: daan@watermail.com

van: martin@watermail.com

onderwerp: Goeiendag neef


Hoi Martin,

Bedankt voor je vorige mail. Ja, je hebt gelijk, prins Bernhard is een paar keer op Schiermonnikoog geweest. In het hotel waar wij verbleven hingen een paar foto’s aan de muur als stille getuigen. Een hele happening voor zo’n eiland, het bezoek van de prins met zijn gevolg. Want die lui willen altijd incognito maar vergeten dat zo’n hele zwik mensen in hun kielzog wel gaat opvallen natuurlijk. Stel je voor dat ik er aankom met vier auto’s en tien mensen om me heen die druk heen en weer lopen te rennen. Dat gaat in de gaten lopen, denk je niet? Dan kan ik wel lekker lullen over incognito en zo, maar intussen is het eiland in rep en roer. Trouwens, ik moest ineens denken aan het bezoek dat prins Bernhard weleens aan Katwijk heeft gebracht. Hij was hier op 13 juli 1963 een uurtje op strand om de reddingdemonstratie bij te wonen ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Katwijkse Reddingsbrigade. Er is een foto van de prins waarbij hij zijn overjas voor zijn gezicht houdt om zich te beschermen tegen rondvliegend zand. Ik vermoed zand dat door een helikopter in beweging werd gebracht. Ik was nog te klein, anders was ik zeker even gaan kijken of ik een glimp van hem kon opvangen. Maar op die foto zie je ook al zoveel mensen om hem heen. Effe lekker ongestoord, onopgemerkt ergens heen, kunnen die mensen gewoon niet. En dan wil je eindelijk een beetje belangstelling tonen, dan krijg je een hope zand in je bakkes. Nee, prins zijn is ook niet alles. Daar had Bernhard overigens niet zo’n last van. Het drukte zwaarder op prins Claus, vermoed ik, die trouwens ook een keer de reddingdemonstratie in Kattek heeft meegemaakt. M’n zoontje van vijf noemde hem altijd ‘prins Clowns’ wat ik overigens niet eens zo’n hele gekke naam vind. Vrolijk, vind je niet? En als we dan toch bezig zijn, ik heb Claus weleens gezien in de oude Flora waar hij het afmijnen van bloemen meemaakte of zoiets. Maar misschien kwam hij slechts de praalwagens van het corso bewonderen. Hoe dan ook, hij was in Rijnsburg, in levenden lijve, in vlees en bloed. Ik denk weleens: als ik een prins was dan stuurde ik fijn een lookalike, een dubbelganger. En dan ging ik zelf lekker thuis op de bank zitten lezen. Vind je ook niet?

Groetjes,

Prins Daan


CDA: Plan van Aanpak DSV

Ingezonden n CDA

Het CDA heeft zich vorige week donderdag in het debat over de financiële situatie bij ouderenzorgcentrum DSV uitgesproken voor betere monitoring en een concreet plan van aanpak.

Uit een uitvoerig onderzoeksrapport van een extern bureau (PWC) blijkt dat de besluitvorming over de garantstelling zelf in 2013 zorgvuldig heeft plaatsgevonden.

Qua controle en risicobeheersing is er vervolgens veel fout gegaan omdat de informatievoorziening vanuit DSV onvoldoende was. Zo werd over de vastgoedinvesteringen en de verwachte inkomsten en uitgaven onvoldoende gerapporteerd.

Het college heeft met name in de jaren 2017 en 2018 haar zorgen geuit, maar haar toezichthoudende rol als garantsteller niet genoeg opgepakt.

Kritisch rapport

Het CDA kan zich vinden in de reactie van het college op het kritische rapport waarin de ‘te leren lessen’ tot op de komma worden overgenomen. Die gaan onder meer over stevigere monitoring, de rol van adviseurs en het voorkomen van belangenverstrengeling.

In de nieuwe garantieovereenkomst is geregeld dat de informatieplicht bij DSV kan worden afgedwongen. Ook is er een herstelprogramma doorgevoerd dat ervoor moet zorgen dat de gemeente de meer dan twee miljoen euro die betaald is zodat DSV niet failliet gaat terugkrijgt.

Bij DSV zijn inmiddels het bestuur en de Raad van Toezicht geheel vernieuwd. Gezien het uitvoerige onderzoek van PWC en de genomen en aangekondigde maatregelen vond het CDA een extra raadsonderzoek niet nodig.

Organisatieontwikkeling

Het CDA zal er scherp op toezien dat de financiële monitoring op DSV elk kwartaal op gedegen wijze zal plaatsvinden en dat duidelijk is wie hiervoor in de ambtelijke organisatie verantwoordelijk is. Fractievoorzitter Barend Tensen: ‘Het huidige college heeft bij haar start een flinke organisatieontwikkeling ingezet. We worden hier op korte termijn graag over bijgepraat door de gemeentesecretaris.’

Verbeterplan

Naar aanleiding van de conclusies uit het rapport is er een Verbeterplan aangekondigd.

Het CDA heeft er vertrouwen in dat het Verbeterplan adequaat wordt uitgewerkt omdat het college in 2019 (toen de problematiek bekend werd) stevig heeft opgetreden.

‘Voor ons staat het belang van de bewoners, medewerkers en de financiën van de gemeente voorop. Er is een concreet Plan van Aanpak nodig om DSV er weer bovenop te krijgen en te voorkomen dat dit ooit nog voorkomt. Daar praten we na het zomerreces graag over door’, aldus Tensen.