De Maranathakerk. | Foto: CvdS
De Maranathakerk. | Foto: CvdS Foto: Carin van der Spijk

Bezwaar Maranathakerk ongegrond

'Kerkbestuur heeft uiterst zorgvuldig gehandeld'


De verkoop van de Maranathakerk in Rijnsburg is (in het najaar van 2019) gestart met een openbare inschrijving. Eind november 2019 besloot de Grote Kerkenraad dat de enige geldige bieding niet aan de (inhoudelijke) eisen voldeed.


Daarna is met alle drie de geïnteresseerden een nieuw verkoopproces gestart wat uiteindelijk heeft geleid tot de verkoop aan de familie Kralt in februari 2020.

Eigen afweging

Tegen het besluit van de Grote Kerkenraad van eind november 2019 is door de afgewezen bieder (F. de Mooij) en een ander gemeentelid (H. de Snaijer) een bezwaarprocedure gestart bij het PKN-orgaan. Dit is het Classicaal College voor de behandeling van Bezwaren en Geschillen (CCBG).

Eind juni is een hoorzitting gehouden door dit college, waarbij zowel de bezwaarmakers als de Protestantse Gemeente Rijnsburg (PGR) hun standpunt nog eens konden toelichten. Vorige week donderdag heeft het CCBG uitspraak gedaan.

Ongegrond

In haar uitspraak verklaart het CCBG het bezwaar ongegrond. Het College onderschrijft het standpunt van de PGR dat de kerk geheel vrij was een eigen afweging te maken bij de beoordeling van de biedingen en stelt dat zij daarbij binnen de grenzen van rechtmatigheid en redelijkheid is gebleven.

Door de bieders in een nieuwe procedure nogmaals de kans te geven de tekortkomingen in hun bieding te herstellen, waarvan de bezwaarmakers overigens geen gebruik hebben gemaakt, heeft de Kerk, zo stelt het College, uiterst zorgvuldig gehandeld.

Teleurstelling

Hoewel de PGR blij is dat de uitspraak van de CCBG haar volledig in het gelijk stelt, overheerst een gevoel van teleurstelling dat het zover heeft moeten komen.

In het persbericht dat de PGR in februari 2020 uitgaf naar aanleiding van de verkoop gaf de PGR-preses vJeroen Ravensbergen al aan dat de Grote Kerkenraad de hoop en het vertrouwen heeft dat de kerk nu als gemeenschap ook verder kan bouwen.

‘Sinds die tijd zijn er nieuwe impulsen geweest rond het beroepingsproces en sinds kort kunnen we als kerkgemeenschap ook weer bij elkaar komen. We willen dan ook hoopvol en in gezamenlijkheid met alle betrokkenen naar de toekomst kijken’, aldus preses Ravensbergen.


Benefietoptreden Voice of Joy in Vlietstede

Na maanden van niet kunnen repeteren en niet optreden mocht het Rijnsburgse koor Voice of Joy een benefietoptreden verzorgen in woonzorgcentrum DSV Vlietstede in Rijnsburg. Weliswaar met een derde van het koor (30 personen) en in de tuin van dit tehuis.

Maar het was een bijzonder moment, ook voor de bewoners die maanden lang geen 'live' optreden konden bijwonen. Het koor had de laatste weken op de leliekwekerij van de Gebr van Klaveren op de Hoogeweg kunnen oefenen. Zo was het koor niet geheel onvoorbereid.

De liederen die gezongen werden waren gekoppeld aan de diverse emoties die deze maanden doorleefd zijn en nog steeds in zitten. Verdriet, wanhoop, zoeken naar veiligheid maar ook een stukje dankbaarheid voor de dingen die er ook nog zijn.

Voice of Joy, onder leiding van Caroline Guijt en pianist Johan Kromhout, heeft ontzettend genoten en mocht mooie reacties terug ontvangen.

Het koor wenst alle bewoners en verzorgenden toe dat dit mogelijk zal blijven.