Bus-gezind

H

et is in het coronatijdperk niet zo handig om hartstochtelijk voor extra busvervoer te pleiten. Toch waag ik het erop om in navolging van Durf een lans te breken voor de nachtbus.

In een ver verleden kon je mij wakker maken voor ongeacht welke vorm van openbaar vervoer. Niet dat ik nou zo’n frequent gebruiker was van bus, trein, tram of metro, maar het idee van groepsvervoer in plaats van ieder voor zich in zijn eigen auto sprak mij enorm aan.

Minder files, minder uitlaatgassen en minder vervoerskosten voor mensen die kiezen voor collectieve verplaatsingen. Bovendien – maar dit terzijde – wilde het destijds met mijn rijbewijs niet erg vlotten.

Mijn droom van een wijdvertakt milieuvriendelijk en gratis openbaar vervoer is er tot mijn verdriet in de verste verte niet uitgekomen. Sterker nog, met die onaantrekkelijke mondkapjes vanwege corona fiets ik tegenwoordig met een ruime boog om alle vormen van openbaar vervoer heen. Het zal allemaal wel een keer goedkomen, maar van mij als pleitbezorger van het ov bent u voorlopig verlost.

De plaatselijke schatbewaarder kijkt weer eenzijdig naar de geschatte kosten

Dat dacht ik, tot ik hoogte kreeg van de weigerachtige houding van het Katwijkse gemeentebestuur om geld uit te geven aan een nachtbus tussen Leiden, Katwijk en Noordwijk. Daarbij kijkt de plaatselijke schatbewaarder natuurlijk weer eenzijdig naar de geschatte kosten.

De mogelijke baten zijn in de onervaren handen van Durf, de oppositiepartij die ook op de barricaden klimt als bedrijfsbusjes moeite hebben om een parkeerplaats te vinden.

Dit bus-gezinde gezelschap denkt met aantrekkelijk nachtvervoer goede sier te maken bij de generatie die tussen 1 en 6 uur ’s ochtends nog wel eens de weg op wil. Anders dan busmaatschappij Arriva rekent Durf op meer dan drie reizigers per nacht. Ik gun ze graag het voordeel van de twijfel.

Mijn argumenten voor een gesubsidieerde nachtbus zijn denkelijk anders van aard dan van de Durfallen, maar komen uiteindelijk in dezelfde richting uit. Wie ’s nachts zo verstandig is om de auto te laten staan, doet dat vroeg of laat overdag ongetwijfeld ook. En loopt de nachtbus in de testfase onverhoopt toch niet vol, dan kunnen nachtbrakers er in elk geval gemakkelijk afstand van elkaar houden.

Tim Timmert