Afbeelding
Foto: pr

Waar gaat de reis in


De zomervakantie is begonnen, maar waar gaat de reis dit jaar naar toe? De coronamaatregelen spelen een grote rol bij het kiezen van een vakantiebestemming. Vliegen mag weer, maar wie durft het aan naar een vakantieland als Spanje te vliegen waar onlangs de maatregelen weer zijn aangescherpt? Ook in andere vakantielanden zijn regels aangescherpt. Maar we willen er ook even tussenuit. Waar gaan we heen? De redactie van De Katwijksche Post vroeg de fractievoorzitters en de collegeleden naar hun vakantieplannen en of zij die hebben aangepast vanwege corona.

Matthijs van Tuijl (PvdA)

‘De vakantieplannen zijn zeker anders. In eerste instantie stond er een mooie treinreis gepland door Europa naar Griekenland. Het wordt nu iets dichter bij huis naar Duitsland. Natuurlijk ook prachtig!

Met de eigen auto. De trein was nu een stuk moeilijker en onzekerder. Wat wel jammer is, want normaal reizen we zelfs tot naar Marokko met de trein.’

Wim van Duijn (SGP)

‘Door de coronamaatregelen zijn inderdaad onze vakantieplannen gewijzigd. We gaan dit jaar niet naar het buitenland, maar blijven binnen de landsgrenzen. De plannen waren om naar Puglia, de hak van de Italiaanse laars, te gaan. Nu worden het de groene bossen van de Veluwe. We hopen dat het weer ook mee mag werken om weer op adem te komen.

Als arts in verpleeg-/verzorgingshuizen in Katwijk ben ik zeer intensief betrokken geweest bij de eerste piek van corona. Ik ben geconfronteerd met de zware en verdrietige gevolgen van dit gevaarlijke virus. Dat motiveert ons sterk om behoedzaam te blijven in deze coronatijd. Het virus is er nog steeds en kan je dood(ziek) maken. Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor mijn patiënten, anderen in de samenleving, mijn naasten en eigen gezondheid, probeer ik geen onnodige risico’s te lopen.

Juist na zo’n intensieve periode verlang ik wel naar ontspanning. Dit keer dus niet de Mediterrane zon, maar de groene Veluwe!’

Gijsbert Schrijvers (Hart Voor Katwijk)

‘Onze eerste vakantie zou in maart zijn naar Centerparcs in Frankrijk, echter werd in die week een lockdown afgekondigd en kregen we een voucher die we volgend jaar gaan inwisselen.

De zomer houden we ons rustig en focussen mijn partner en ik ons op de laatste stappen van de verbouwing van ons huis, waar we anders in Zuid-Frankrijk hadden gezeten.

We houden ons even rustig en hopen in oktober als alles het toelaat er nog even tussenuit te gaan! Even bijkomen en klaarstomen voor de Algemene Beschouwingen!’

'Niet de Mediterrane zon, maar de groene Veluwe’

Jaap Haasnoot (KiesKatwijk)

‘Mijn vrouw had met een quilt-club deze zomer een reis geboekt naar de USA, blijkbaar niet alleen het land van Trump, maar ook een natie met een rijke quilt-cultuur.

Aldus moest ondergetekende op het huis passen. Ik had me hier veel van voorgesteld, maar de quilt-reis gaat helaas niet door vanwege Covid-19, en een dreigende burgeroorlog als ik de signalen goed interpreteer.

Maar niet getreurd, een uitje naar het Panbos zie ik deze zomer nog wel tot de mogelijkheden behoren.

Dat geeft prima mogelijkheden om de gevolgen van de langzame teloorgang van ons gemeentebestuur tot een soort blundercollege eens goed te doordenken. Of dit zal leiden tot een burgeroorlog is nog ongewis.

Maar dat er hierdoor opnieuw grote lokale belastingverhogingen aan gaan komen is zo goed als zeker. Dat is vette pech voor mensen met een kleine portemonnee. Ik adviseer hen de vakantie dit jaar maar te vergeten.’

Barend Tensen (CDA)

‘Door de coronacrisis en alles wat je hoort over veiligheid hebben we nog niet besloten, dus het zal wel een last minute worden. Ik ga in ieder geval mijn oude studiestad Leuven bezoeken.’

Toon Stegmann (VVD Katwijk)

‘Corona, corona. Heel het jaar staat in het teken van corona, zeker de vakantie. In de eerste plaats gaan we zo kort mogelijk, want bij mij in het lab werken we aan een coronavaccin en dat is veel belangrijker.

We gaan ook niet backpacken in Griekenland of wijnen scoren in de Rhône vallei.

We gaan naar Duitsland, naar onze dochter die daar in Braunschweig als arts in het ziekenhuis werkt en die we al sinds december niet meer gezien hebben; lange tijd mocht ze van haar werk niet naar Nederland want dat was een Hochrisikogebiet en wij mochten zeker niet langskomen. En zo af en toe moest ze natuurlijk coronadiensten draaien in haar ziekenhuis.

Gelukkig was het in Duitsland snel goed onder controle, maar als ouder wens je toch niet dat jouw dochter in de gevarenzone werkt.

Ik ben dan ook heel blij met ons simpele reisje naar Duitsland.’

Ralf Boland (D66 Katwijk)

‘Gaat de vakantie door? Die vraag heeft ons gezin even bezig gehouden. In juni kwam het verlossende bericht: we kunnen gewoon komen. Waar gaan we heen vraagt u zich misschien af? Wij gaan naar een vakantiepark in Drenthe. Dit wordt het derde jaar op rij dat we naar hetzelfde park gaan.

Vanwege corona is het enige dat is aangepast het huisje: omdat we met meerdere huishoudens in een huisje zaten, zitten we nu in een groter huis.

Het blijft dus vakantie in eigen land. Als jong gezin is dat toch net even wat prettiger. Nog even dan, we kijken er naar uit om in Frankrijk te gaan kamperen met onze kinderen, net zoals we zelf ook met onze ouders deden.

Wie weet kunnen we dat volgend jaar proberen! Dat geeft mij de tijd mijn Frans nog wat bij te spijkeren.’

'Geen wijnen scoren in de Rhône vallei.'