DURF doet WOB-verzoek over DSV

Ingezonden n DURF

De laatste raadsvergadering voor het reces is ronduit teleurstellend geëindigd voor iedereen die transparantie gewild had rond het DSV-debacle, gehoopt hadden op excuses, een raadsonderzoek naar de toedracht of vond dat er publiekelijk verantwoording moest worden afgelegd over het gevoerde wanbeleid.


Het bleek al gauw dat er geen enkele ruimte was bij de coalitiepartijen om een raadsonderzoek uit te voeren.

Er werden talloze vragen door ons opgesomd waarop nog steeds geen antwoord is gekomen en waar volgens ons cliënten, werknemers en de inwoners van Katwijk recht op hebben.

Volgens het CDA was er zelfs geen sprake geweest van onbehoorlijk bestuur en uiteindelijk werd onze motie voor de raadsenquête met 14 tegen 13 verworpen.


Motie van wantrouwen

Het was voor ons de druppel om het vertrouwen in dit college op te zeggen. De raadsvergadering liet duidelijk zien dat zij bestaat uit partijen die geen verantwoordelijkheid durven te nemen voor de structurele fouten die er de afgelopen jaren zijn gemaakt door de gemeente en waardoor straks zorgwoningen moeten worden verkocht aan (buitenlandse) kopers van vastgoed.


Wij geloven dat raadsleden er zitten voor belangrijke en minder belangrijke thema’s, maar een raadsonderzoek naar DSV en het handelen van de gemeente zou vanzelfsprekend moeten zijn voor raadsleden die het college horen te controleren.

Zijn zij dit vergeten? Het is een politieke keuze geweest van de coalitiepartijen om partijgenoten te beschermen en daarmee partijbelangen voorop te stellen. Zij vergeten hierbij echter dat de rechtvaardigheid voor cliënten en werknemers van DSV geen politiek belang is, maar een kwestie van goed fatsoen.

De coalitiepartijen hadden de kans om te laten zien dat mensen verantwoordelijk worden gehouden voor slecht bestuur en hier later verantwoording over horen af te leggen.


Wob-verzoek

Er is voor ons vorige week veel duidelijk geworden over de stand van de lokale democratie en de mate waarin men zich verantwoordelijk voelt voor het besturen van de gemeente. Wij hebben daarom besloten een Wob-verzoek in te dienen om de onderste steen boven te krijgen, want wij vinden dat nog steeds niet op alle vragen een antwoord is gekomen en onze inwoners daar wel recht op hebben.


Als u hierbij wil helpen dan kunt u een mail sturen naar: sonnyspek@raadkatwijk.nl. Wij zouden het goed vinden om dit samen met de inwoners van onze gemeente op te pakken!