Afbeelding
Foto: Leo Roosjen

Het echtpaar Maessen op camping De Noordduinen met hun jongste en het Duitse buurjongetje. | Foto: Leo Roosjen


Nieuwe Zomergasten

Katwijk stond niet op bucketlist

Op vakantie in eigen land; veel Nederlanders kiezen daarvoor vanwege de coronaperikelen. Ze kiezen voor de zekerheid om weer snel thuis te kunnen zijn als de nood aan de man komt. Want, wat als je toch voor een vliegvakantie kiest en het vakantieland gaat in lock down. Dan maar liever dicht bij huis en daar spint de Nederlandse toeristische branche, na weken van verplichte sluiting, garen bij. Onze verslaggever gaat op zoek naar Nieuwe Zomergasten, die voor het eerst in Katwijk op vakantie zijn.

Door Leo Roosjen

Het is niet het mooiste zomerweer maar droog. De familie Maessen is begin van de week met hun caravan neergestreken op camping ‘Molecaten Park Noordduinen’, bij de meeste Katwijkers beter bekend als de ‘Noordcamping’.

Ze hebben hun Zuid-Limburgse land verruild voor Katwijk. Nee, Katwijk stond niet op hun bucketlist. Italië was de afgelopen jaren hun favoriete vakantieland. Toscane was dit jaar hun reisdoel voor een drieweekse vakantie. Vanwege de corona durfden ze met hun twee kinderen, 4 en 7 jaar, dit jaar niet ver weg te gaan.

Gelukkig kwam een paar weken geleden minister president Rutte met het besluit, dat de toiletten en zwembaden op campings open mochten. Toen was de keus snel gemaakt: Nederland en dan de kust.

Zeeland en de Zeeuwse kust waren al bekend bij de Maessens. Na wat googelen werd als een leuke, betaalbare camping Molecaten uitgekozen. Ja, de camping gaf de doorslag om voor Katwijk te kiezen.

Natuurlijk kan het Nederlandse klimaat niet op tegen de Italiaanse zon. Maar tel je zegeningen.

'Droog weer is goed weer'

Het is droog en de kinderen zijn groot genoeg om dingen te ondernemen. Met het oog daarop zijn de fietsen mee. Voor morgen staat echter een autodag gepland: Madurodam. De toegangskaarten zijn besteld. Tenslotte is dat de manier in coronatijd om ergens binnen te komen. Wel jammer dat je niet spontaan ergens naar toe kunt gaan.

Hun oudste zoon is met een campingvriendje naar de speeltuin. ‘Molecaten kent veel mogelijkheden voor kinderen. Het voordeel van kamperen is, in binnen- en buitenland, dat kinderen zo makkelijk contact leggen met andere kinderen. Een ander voordeel van deze camping is, dat het niet zo massaal is en lekker dicht bij het strand.’

Vanmiddag zijn ze naar het dorp geweest: lekker die frisse, zilte zeelucht. Wat een verschil; het Limburgse land met het winderige en ziltige Katwijk. Verrast waren ze door het gezicht op al die schepen voor de kust. Bijzonder, nooit geweten, dat ook op zee parkeerplaatsen zijn ingericht maar dan voor schepen. ‘Hebben we in ieder geval bijzondere verhalen voor thuis.’

Natuurlijk is het strand leuk voor de kinderen, maar de dorpen in de omgeving moeten nog met elkaar verkend worden. Anders zijn de fietsen voor niets meegenomen.

Het weer is een belangrijke factor voor de vakantiepret. Voor de Maessens geldt: ‘droog weer is goed weer’. Dan kun je dingen ondernemen.

Het Katwijkse winkelcentrum is al redelijk bekend en de ijstentjes ontdekt. Het is wel geen Italiaans ijs, maar het Katwijkse kan hun goedkeuring zeker wegdragen.

Voor de foto missen we de oudste zoon, die is nog in de speeltuin. Maar er is een stand-in: het buurjongetje. Hij leek het leuk te vinden om voor de krant op de foto te mogen. Hoewel bij nader inzien? Maar vluchten kon niet meer. Nu pas valt me op, dat hij Duits spreekt. Kennelijk vallen bij kinderen (taal)grenzen weg.

Bent of kent u Nieuwe Zomergasten, die willen vertellen over hun verblijf in Katwijk? Laat het weten aan: redactie@katwijkschepost.nl