De gemeente helpt om de financiën bij DVS te verbeteren. | Foto: Cor de Mooy
De gemeente helpt om de financiën bij DVS te verbeteren. | Foto: Cor de Mooy Foto:

Gemeente in de bres voor DSV

garant n In 2013 heeft de gemeenteraad besloten om zich als gemeente voor 55,5 miljoen garant te stellen voor de financieringsverplichtingen van de Stichting DSV voor de nieuwbouwinvesteringen.

DSV heeft begin mei 2019 aangegeven in een verminderde liquiditeitspositie te verkeren. Hierover is de gemeenteraad geïnformeerd. Dit leidt tot het niet kunnen voldoen van de betaling van rente en aflossingen van de geldleningen en heeft als gevolg dat de gemeente kan worden aangesproken op de garantstelling.

Er zijn verschillende gesprekken geweest met DSV en de situatie en de mogelijke oplossingsrichtingen zijn in beeld gebracht. Ook hierover is met de gemeenteraad gesproken.

Inmiddels is er door twee kredietverstrekkers aanspraak gemaakt op de garantstelling en zijn partijen in overleg om tot een oplossing te komen. Om de vervolgstappen en de te nemen maatregelen te kunnen bepalen, is het noodzakelijk om nader inzicht te krijgen in de situatie om zo te bezien of er kan worden ingezet op een structurele oplossing. Zowel de inzet van de gemeente als van DSV is erop gericht om de financiële positie van DSV duurzaam te verbeteren en daarmee de zorg aan de inwoners te kunnen continueren. De inspanningen richten zich vooral op een solide en realistische begroting waarbij DSV ook beschikt over een structureel toereikende liquiditeitspositie.