De leden van De Kanarievogel stellen volgende week hun mooiste vogels ten toon. | Foto: PR. |
De leden van De Kanarievogel stellen volgende week hun mooiste vogels ten toon. | Foto: PR. | Foto:

Verenpracht en vogelzang te kijk

vogeltentoonstelling n Van donderdag 5 t/m zaterdag 7 december houdt de vogelvereniging voor Katwijk en omstreken 'De Kanarievogel' haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het clubgebouw van Stichting 'Kleindierensport Katwijk' aan de Oude 's Gravendijckseweg. Er zijn bijna 400 vogels van divers pluimage te bewonderen.

Een vogeltentoonstelling bestaat eigenlijk uit twee onderdelen: een wedstrijd waarin gestreden wordt om de clubkampioenschappen van 2019 en een Vogelshow waarin de voor de wedstrijd ingezonden vogels worden geëxposeerd. Mensen die helemaal in hun liefhebberij op gaan willen hun plezier graag met anderen delen. Zo ook de leden van 'De Kanarievogel', die de door hen gefokte vogels deze week in een passende ambiance aan het publiek tonen.

Allerlei vormen en kleuren

Op de tentoonstelling van 'De Kanarievogel' zijn dit jaar bijna 400 vogels te bezichtigen en beluisteren, waaronder 210 zangkanaries van het ras waterslager, 60 kleur- en 10 postuurkanaries in diverse kleuren en verschijningsvormen. Met name de collectie tropische vogels blinkt uit in schitterende kleuren. Tussen de 110 tentoongestelde tropische vogels bevinden zich pareltjes van kleurenpracht, zoals de 'onnatuurlijk' kleurrijke gouldamadines.

Verder ook o.a. zebravinken, Japanse meeuwtjes, loodbekjes, edelzangers, kapoetsensijzen en diverse Australische prachtvinkensoorten, zoals ceresamadine, bichenowastrilde, spitsstaartamadine. Enkele bijzondere parkieten complementeren het geheel.

Er zijn drie vogelsoorten te bewonderen die nog nooit door een lid van de vereniging als eigen kweek zijn ingezonden: een witoorparkiet, Emma's witoorparkiet en een Pfrimers parkiet. De visuele aantrekkelijkheid van de tentoonstelling wordt aanzienlijk vergroot door de fraai ingerichte vitrines met contrastrijke tropische vogels. Al met al is er een rijke verscheidenheid aan klanken, kleuren en verschijningsvormen te beluisteren en te bewonderen.

Voor iedereen die ook gefascineerd is door de boeiende hobby van het houden, verzorgen en fokken van vogels is een bezoek aan de tentoonstelling van 'De Kanarievogel' een buitenkans om met deze liefhebberij in al zijn facetten kennis te maken. De aanwezige leden van De Kanarievogel willen belangstellenden altijd te woord staan om het een en ander over hun hobby te vertellen en mogelijk een antwoord kunnen geven op vragen.


Openingstijden

De tentoonstelling wordt op donderdag 5 december om 20.00 uur voor het publiek geopend. Bezoekers kunnen dan en de daaropvolgende dagen binnenlopen en genieten van de zangkunsten en de kleurenpracht van de door de leden gefokte vogels. De openingstijden van het clubgebouw van Stichting Kleindierensport Katwijk, Oude 's Gravendijckseweg 2a, zijn: donderdag 5 december 20.00 tot 22.00 uur; vrijdag 6 december 13.30 tot 21.00 uur; zaterdag 7 december 10.00 tot 15.00 uur De toegang is gratis.


DSV | verzorgd leven werkt aan toekomstbestendige organisatie

zorg n De financiële situatie bij ouderenzorgorganisatie DSV|verzorgd leven, die zorg verleent in de gemeenten Katwijk en Lisse, vraagt op dit moment extra aandacht. Daarom wordt er, na een grondige analyse van de situatie, een pakket van maatregelen ingevoerd om de positie van DSV ook voor de toekomst op een duurzame manier te versterken. De kwaliteit van de zorg blijft gegarandeerd.

De gemeente Katwijk is aangesproken om bij te springen volgens de garantstelling. DSV voert nauw overleg over de situatie met de gemeenten, de zorgverzekeraar en het zorgkantoor.

Twee weken geleden is Hennie Kenkhuis als waarnemend directeur gestart bij DSV, omdat directeur-bestuurder Gerard Herbrink wegens ziekte voor langere tijd afwezig is. Hennie Kenkhuis is een zeer ervaren bestuurder met een grote staat van dienst o.a. ook op het gebied van de ouderenzorg.

Omdat de financiële situatie van DSV extra aandacht vraagt, heeft de Raad van Toezicht van DSV tevens als opdracht meegegeven aan de waarnemend directeur om de positie van DSV ook in dit opzicht zo goed mogelijk te versterken.


Hoe nu verder?

Allereerst zal zo gedegen mogelijk de huidige situatie in kaart worden gebracht, waarna verbeterplannen zullen worden opgesteld. De verwachting is dat uiterlijk half december een volledige analyse gemaakt kan zijn, waarna de verbeterplannen zullen worden ingevoerd.

Cliënten, Cliëntenraad, OR, Identiteitsraad en medewerkers zijn geïnformeerd over de situatie. De directie benadrukt dat de continuïteit van de zorg de grootste prioriteit heeft.

Met de inzet van het pakket van maatregelen wil DSV de financiële positie van de organisatie op een duurzame manier versterken, voor nu en in de toekomst.