AVG blijkt een wassen neus

Is de Algemene Verordening Gegevensbescherming een wassen neus? Iedere organisatie, van verenigingen tot bedrijven, van groot tot klein is opgezadeld met de bescherming op de privacy.

Wil het goed gebeuren dan moeten elke drie maanden de lijsten kritisch worden doorgelopen. Het is belangrijk voor onze privacy of men het er mee eens is of niet of het soms te ver doorgevoerd is of niet, het is bij wet geregeld en men dient er aan te voldoen. De Autoriteit Gegevens Bescherming ziet er op toe dat zij de AVG-verklaring up-to-date houden. Veelal wordt gedreigd met een, niet te onderschatten, boete.

Nu is er in den landen een bond actief die zelf zegt zich in te zetten voor ouderen in onze samenleving. Dat vaak praktijk anders is laten we hier maar even in het midden. Wat wel een kwalijke zaak is dat deze organisatie ongestraft de privacy kan schenden. Toen enkele jaren geleden tienduizenden mensen hun lidmaatschap bij deze bond opzegden, hadden zij hun gegevens volgens de AVG moeten vernietigen.

Nota bene bestuurders van nieuwe seniorenverenigingen werden bedreigd met juridische stappen omdat zij, volgens deze bond, onterecht oude ledenlijsten hanteerden. Kennelijk zijn zij niet bang voor represailles van de AGB dat zij zo te werk gaan. Oud-leden, die hun lidmaatschap drie jaar geleden hebben opgezegd, ontvangen nu een mail waarin groot staat aangegeven 'Gefeliciteerd met uw lidmaatschap'. De mensen die hier op hebben gereageerd kregen als antwoord: 'onze excuses met het presenteren van onze website is iets misgegaan'. Nu kan het natuurlijk maar niet dat zo'n foute melding nu al enige weken duurt. Het belangrijkste is dat er gegevens worden gebruikt die zij allang niet meer in hun bezit mochten hebben. De AGB had hier ook snel op moeten reageren, tenzij…
We adviseren iedereen deze mail te beantwoorden, het hoeft niet uitgebreid, maar reageer omdat je het nooit weet hoe deze z.g. bond boven en onder de wet staat. Tevens wordt de bal zo teruggekaatst. Ze zullen toch zelf ook die mail moeten openen.
Maar genoeg over deze narigheden. Er is namelijk ook zoveel positief nieuws te melden. Er komen nog steeds meer voorzieningen voor senioren in het Huis van de Buurt. Verheugend nieuws. Maar ook met de feestdagen in aantocht is er veel te beleven in het Dienstencentrum. De vrijwilligers krijgen aandacht, zangers verzorgen een optreden in de Oude Kerk op 13 december, er zijn de kerstmiddagen etc.
Er is veel ruimte verloren gegaan voor die z.g. bond. Nodig maar wel jammer. Kijk daarom voor meer info op www.aobk.nl