Roos Haasnoot's idee om zwerfafval aan te pakken werd beloond. | Foto: Piet van Kampen
Roos Haasnoot's idee om zwerfafval aan te pakken werd beloond. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Roos heeft het beste idee voor aanpak zwerfafval

Opruimen n Er kwamen 25 inzendingen binnen op de door de gemeente uitgeschreven prijsvraag om het zwerfafval te lijf te gaan. Het initiatief om dit milieuvervuilende hedendaagse hot item zoveel mogelijk een halt toe te roepen werd door de gemeente beloond. Roos Haasnoot (27) werd met haar winnende idee door wethouder Rien Nagtegaal in het zonnetje gezet en ontving een cheque van 500 euro en een fraaie ruiker.

Door Piet van Kampen

De geboren en getogen Katwijkse woont in Leiden en is onlangs afgestudeerd in Duurzame Ontwikkeling met name in water management. ´Ik heb vroeger veel op het strand gelopen en van jongs af aan heb ik rommel opgeruimd´ vertelt de winnares die in oplossingen heeft gedacht. Zij hield een presentatie in strandpaviljoen Het Centrum. Hieruit kwam naar voren dat er jaarlijks in Nederland 500 kilo afval per persoon wordt geproduceerd. Ook een landelijke actie van twee weken langs de kust leverde een opbrengst van maar liefst 11.000 kilo afval op. Cijfers om even bij stil te blijven staan.

Katwijk kan zich echter gelukkig prijzen met de honorering van het schoonste strand van Zuid-Holland van het afgelopen jaar.. 'Het waait hier altijd en er spoelt veel rommel aan', heeft Dennis de Leeuw, medewerker Openbare Ruimte van de gemeente ervaren. 'Wij zijn dagelijks bezig met een plaatselijke aannemer om het strand schoon te houden en de Strandjutters Katwijk zijn 2 dagen per week in de weer om als vrijwilligers de boel op te ruimen'.


Creatieve oplossing

Om een steentje bij te dragen aan de milieuvervuiling kwam Roos met het volgende idee. Betrek de leerlingen van de basisscholen erbij. Door middel van filmpjes, spel en een quiz wil zij het bewustzijn van een schoon milieu in een vroeg stadium het belang ervan stimuleren. Kunstwerken laten maken en zodoende op spelenderwijze laten ervaren dat hergebruik van afval tot grondstoffen voor nieuwe producten kan leiden. Zij wil dit project opstarten in samenwerking met studenten en vrijwilligers.

Een concreet plan met het team zwerfafval van de gemeente moet in september 2020 gerealiseerd worden. De presentatie hiervan zal op 12 december in de Christelijke Opleidingsschool worden gepresenteerd. Inmiddels heeft Roos al veel positieve reacties op haar idee ontvangen en bevriende studenten verlenen graag hier hun medewerking aan. 'Ik ben zeer vereerd met de beloning voor mijn idee en het heeft veel enthousiasme teweeg gebracht. Je moet bij de jongeren beginnen om het bewustzijn voor een schoner milieu voor de toekomst bij te brengen', is haar duidelijke en terechte visie die werd beloond.