| Foto: Piet van Kampen
| Foto: Piet van Kampen Foto:

Voorbereidingen 75 jaar vrijheid vorderen

bevrijdingsfeest n In mei van dit jaar werd bekend dat de Oranjeverenigingen van Katwijk aan zee, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg in eendrachtige samenwerking met de gemeente gaat werken aan de plannen voor de viering van 75 jaar bevrijding in 2020. Afgelopen maandag werd de huidige stand van zaken toegelicht.

Door Piet van Kampen

'Er is al enorm veel werk achter de schermen verzet' vertelt Jan de Winter. 'Op de oproep aan de bevolking om met ideeën te komen zijn veel inhoudelijke reacties gekomen ook al waren er wat doublures bij. Vanuit de samenwerking met de vier Oranjeverenigingen is er een werkgroep opgericht en tevens de Stichting Oranjeverenigingen KRV. Ook externe input hierbij is van harte welkom. Diverse ideeën moeten nog nader worden onderzocht en er is een regelmatige afstemming. Ook is er gesproken met diverse gemeenten uit de Duin- en Bollenstreek om elkaars kennis uit te wisselen. Er zijn gesprekken gaande met Den Haag om mogelijk samen dingen te kunnen delen. Er is ook met de gemeente Leiden gesproken. Een en ander is afhankelijk van de gemeentelijke subsidies en van de provincie. Wij kijken naar programmaonderdelen waarin terugverdienelementen zitten. Als het programma rond is gaan wij ook nog het bedrijfsleven benaderen' lichtte hij de werkwijze toe.

Tussenstand

De voorlopige balans opmakend wat er zoal al op het programma staat geeft een aardige indicatie van de activiteiten. Het is echter nog lang niet compleet want er wordt nog hard gewerkt aan andere programmaonderdelen. Er komt in januari een tijdelijk monument van 104 duizend 'lichtgevende' stenen ter herdenking van de slachtoffers van de Holocaust. In het voorjaar komt er een magazine uit dat huis aan huis verspreid zal worden. Er komt een lespakket voor de scholen en op de historische grond van Vliegveld Valkenburg komt een levende vlag van schoolkinderen. De bibliotheek doet mee met lezingen, een schrijfwedstrijd en een filmmiddag. Het bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg wordt open gesteld. Alle verzorgingshuizen krijgen een speciaal programma aangeboden. In Hangaar 2 wordt een Dancefestijn georganiseerd met lokale en nationale DJ's. Harmonie Katwijk en Harmonie Katwijk verzorgen bevrijdingsconcerten. Een vrijheidsloop met diverse afstanden voor jong en oud langs plekken en monumenten die aan de Duitse bezetting doen herinneren.

Het programma vermeldt een bevrijdingsconcert met lokale en nationale muzikanten en traditiegetrouw is op 4 mei de Dodenherdenking. Ook zal het Vrijheidsvuur door lopers van de Atletiekvereniging Rijnsoever weer worden opgehaald. In elke dorpskern worden vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op 5 mei is er een parade en defilé met praalwagens en historische militaire voertuigen. De stoet zal door de dorpskernen trekken. Er wordt op die dag Zweeds wittebrood onbeperkt uitgereikt, gebakken door bakker Haasnoot. Een gedeelte van de Zeeweg wordt omgedoopt tot Bevrijdingsweg met een braderie, kinder-speeleiland, demonstraties, een show van militaire voertuigen en historische vliegtuigen en afsluitend is er een een vuurwerk aan de Rijnmond. Er komt een Radio Oranjeshow en een taptoe met DVS, de Floraband, Adest Musica uit Sassenheim en K&G uit Leiden. Daarnaast zullen er landelijke korpsen aantreden die ook prijzen behaalden op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. De taptoe zal worden gehouden nabij de TheaterHangaar waar de musical Soldaat van Oranje successen viert.

Er zijn nog onderhandelingen gaande om - indien mogelijk - dit vanuit het theater te bekijken als de bestaande grote deuren kunnen worden geopend. Kortom, het ziet er voorlopig al goed uit en wie weet wat er allemaal nog uit de hoge hoed zal worden getoverd om er een onvergetelijk Bevrijdingsfeest van te maken. Op www.75jaarvrijheid.ovkrv.nl/ is vanaf heden alles te volgen.


Lezing over Israël

lezing n Op uitnodiging van de hervormde wijkgemeente Sion zal ds. C.G. Kant op donderdag 14 november spreken over 'De plaats van Israël in ons christelijk geloof'. Het is een voor iedereen toegankelijke avond in de grote zaal van kerkelijk centrum Het Anker onder leiding van ds. F. Wijnhorst.

Israël en de christelijke kerk hebben met elkaar een hele geschiedenis achter zich, niet altijd even verheffend. Van kruistochten tot Holocaust. Ds. Kant heeft hier veel over gepubliceerd, ook over Jodenhaat en theologische dwalingen binnen de kerk. Nu wil hij zijn verhaal toespitsen op het huidige moderne Israël en de betekenis van Israël in de toekomst. Met een powerpoint-presentatie zal hij één en ander op een heldere wijze uitleggen.

Iedereen is op donderdag 14 november welkom in Het Anker, Voorstraat 72. Aanvang 20.00 uur, ontvangst vanaf 19.30 uur met koffie of thee.