Ouderen in beeld

Het gaat heel geleidelijk aan, maar het zet wel door. Er komt steeds meer aandacht voor de senioren, ook in Katwijk. Tussen de 40 en 45% van de Nederlanders is 50+ en dit aandeel loopt nog op tot 2040.

Het is duidelijk dat deze groep niet over het hoofd mag worden gezien. De senioren laten ook meer van zich horen dan vroeger het geval was. Kijk maar naar de discussies over de pensioenen. Hoewel de toename van senioren niet in overeenstemming is met het lidmaatschap van een ouderenbond. De PCOB-KBO hadden in 2010 samen 400.000 leden nu na een fusie en negen jaar later 270.000 leden. De ANBO in Katwijk had, voor het debacle in 2016, 1200 leden in Katwijk de AOBK heeft nu 560 leden. De ANBO had in 2015 bijna 200.000 leden. Nu is de schatting 108.000 het juiste aantal wordt niet door deze bond bekendgemaakt.
Het is het beeld wat ook te zien is bij het werkzame deel van Nederland in de afname bij de vakbonden. Het verenigen in bonden lijkt een beetje uit te zijn terwijl het juist nu zo hard nodig is. In het programma van omroep Max, waarin werd opgeroepen samen de eenzaamheid te bestrijden, kwam dit heel duidelijk naar voren. We moeten het samen doen en er zelf ook iets voor over hebben. Het heeft vooral te maken met kwaliteit van leven en het sociale aspect wat zo belangrijk is voor de individuele mens. Op www.aobk.nl wordt aan dit onderwerp aandacht besteed.
Het brengt ons ook bij het manifest van de ChristenUnie 'Waardig ouder worden'. Niet alleen in de landelijke politiek maar ook op plaatselijk niveau. De ChristenUnie in de gemeente Katwijk trekt erop uit en gaat dit onderwerp bespreken met diverse organisaties en dus ook bij de AOBK. De ChristenUnie wil een samenleving waarin mensen waardig ouder kunnen worden iets waar we allemaal voor zouden moeten staan. De kernpunten, tegen de plannen voor voltooid leven, geloven in de kracht van goede zorg en aandacht voor ouderen. Nooit accepteren dat mensen zich vanwege eenzaamheid overbodig voelen. En vooral werken met elkaar aan een samenleving waarin we omzien naar elkaar.
Fijn dat we een uitnodiging van de CU mochten ontvangen om mee te denken. Nog fijner zou het zijn als er mensen in Katwijk zijn die ook hun mening willen geven. De AOBK nodigt iedereen uit hun mening te geven en nog mooier is wanneer we dit gezamenlijk zouden kunnen doen, even een klein kattebelletje naar aobkatwijk@gmail.com is voldoende. Het blijkt dat samen optrekken veel kan opleveren. Kijk maar naar de bushalte in de Tramstraat. Met vereende krachten, het waren er velen, is een mooi resultaat bereikt de bushalte blijft en wordt zelfs opgewaardeerd.