Deze bushalte mag toch blijven en wordt zelfs een R-net halte. | Foto: MvR
Deze bushalte mag toch blijven en wordt zelfs een R-net halte. | Foto: MvR Foto: MvR

Halte Tramstraat blijft en wordt R-net halte

bus n Vanaf december 2020 gaan de buslijnen 30 en 31 rijden als R-net bussen tussen Leiden en Katwijk aan Zee en tussen Leiden en ESA/Estec. Hieraan voorafgaand worden onder andere nieuwe R-net haltes aangelegd en wordt een aantal bestaande bushaltes opgewaardeerd tot R-net halte. Begin dit jaar vond de participatie over de inpassing van de bushaltes plaats. Een belangrijke uitkomst uit dit traject is een verschuiving van de beoogde R-net haltes op de route Katwijk aan Zee. Op verzoek van de omgeving – en met name de Ouderenbond – blijft bushalte Tramstraat bestaan en wordt deze omgevormd tot R-net halte.

De R-net busroute 30 loopt tussen het gemeentehuis en de Boulevard-zuid. Volgens het plan zou deze lijn straks bij de huidige haltes Duinoord, Noordeinde (ter hoogte van de Action), Nieuw Brittenburg en de nieuwe haltes Vuurbaakplein en Boulevard-zuid stoppen.

De huidige halte Tramstraat zou geheel komen te vervallen, omdat deze niet zou worden aangedaan door de R-net bussen en er op dit moment geen andere bus stopt dan lijn 31. Vooral de Algemene Ouderenbond Katwijk heeft zich toen sterk gemaakt voor het behoud van de halte Tramstraat. Rond die halte zijn in de afgelopen jaren steeds meer ouderen komen wonen en het dienstencentrum De Zwanenburg wordt dagelijks door veel ouderen bezocht.

Behoud halte Tramstraat

Na overleg tussen de gemeente, de provincie en Arriva is besloten de halte Tramstraat te behouden en op te waarderen tot R-net halte. Om de spreiding van de haltes evenwichtig te houden, wordt de huidige halte Nieuw Brittenburg op de Boulevard niet meer opgewaardeerd tot R-net halte, maar blijft als halte voor het 'ontsluitend' net bestaan. De R-net bussen zullen hier niet stoppen. Het kern winkelgebied wordt vooral bediend door de halte Noordeinde.

Wethouder Rien Nagtegaal: 'Het behouden van halte Tramstraat is vooral goed nieuws voor de omwonenden en cliënten van zorgcentrum De Zwanenburg. Voor ouderen en minder-validen is goed openbaar vervoer essentieel. Het levert een belangrijke bijdrage aan de mobiliteit en daarmee aan de zelfstandigheid van deze groep. De loopafstand naar de bushalte speelt bij deze groep een zwaardere rol dan wanneer je nog vitaler bent.'

'De wijziging om de halte Tramstraat te behouden kon goed verwerkt worden binnen het concept van R-net', vult gedeputeerde Floor Vermeulen aan. 'We doen hiermee recht aan zoveel mogelijk belangen langs de route, waaronder dat van de ouderen, zonder dat er afbreuk gedaan wordt aan de kwaliteit van R-net. Een mooie uitkomst van gesprekken met diverse partijen, waardoor de inpassing van het hoogwaardig openbaar vervoer in Katwijk weer een stukje maatwerk wordt.'


Wie met de bus reist tussen Leiden en Katwijk kan vanaf volgend jaar december rekenen op meer comfort. Zo komen er nieuwe R-net haltes langs de routes van de buslijn 30 en 31. Reizigers kunnen bij de haltes makkelijker instappen doordat de haltes gelijkvloers aansluiten op de bus. Ook onderscheiden de R-net haltes zich met digitale informatieborden met actuele reisinformatie.
Voor omwonenden en geïnteresseerden wordt in november nog een informatiebijeenkomst georganiseerd over de definitieve locatie van de R-net haltes en het overig openbaar vervoer. Tegen die tijd zal ook op de website van de gemeente het definitieve halteoverzicht voor heel Katwijk beschikbaar zijn.


Tribute to The BeeGees in Tripodia

treegees n Stond in het voorjaar alles in het teken van Beatles & Stones, op zaterdag 9 november si er op veler verzoek een tribute aan de legendarische BeeGees. Naast alle kneiters van hits uit de film 'Saturday Night Fever' wordt het publiek ook getrakteerd op eerder en later werk van de drie Broers Gibb.

Voor deze tribute heeft Top Tributes Tripodia beslag weten te leggen op de Italiaanse viermansformatie The Tree Gees. Zij stonden op vele internationale podia en staan bekend als één van de beste BeeGees Tribute bands en komen eng dicht in de buurt van het echte authentieke geluid dat de BeeGees zo kenmerkt. Meezingen gegarandeerd!

The Tree Gees spelen twee sets van ruim een uur. Voorafgaand aan het optreden van The Tree Gees wordt u door DJ Martiens alvast in de stemming gebracht. Zonder schroom rijgt hij op onorthodoxe wijze guilty pleasures aan elkaar. Dat staat garant voor onbezorgd dansplezier.
Kaarten via www.ticketkantoor.nl/shop/beegees of www.tripodia.nl Zitplaatsen zijn slechts zeer beperkt verkrijgbaar (zijpodium) Voor sponsorpakketten, tel. 06-23937847 of 06-22116031.

Afbeelding