| Foto: Marc Wonnink
| Foto: Marc Wonnink Foto:

Katwijk combineert regenboogvlag met regenboogontbijt

acceptatie n Zo'n 40 mensen hebben vrijdagochtend na het hijsen van de regenboogvlag ontbeten in het Katwijkse gemeentehuis. Op uitnodiging van wethouder Corien van Starkenburg waren LHBTI+ Katwijkers, raadsleden en anderen uitgenodigd om in gesprek te gaan over de acceptatie van 'niet-hetero's' binnen Katwijk. Ook werd daarvoor de regenboogvlag gehesen op het gemeentehuis. Voor het eerst. Wethouder van Starkenburg geeft met het hijsen van de vlag gevolg aan een motie van de gemeenteraad. De wethouder ging nog een stap verder, en organiseerde een ontbijt.

Door Marc Wonnink.

In een groot deel van het land hijsen gemeenten op Coming Out Day, een dag waarop anders geaarden 'uit de kast' kunnen komen, de regenboogvlag. De vlag is symbool voor de LHBTI+-gemeenschap. Dat Katwijk mede door de christelijke grondslag daar in eerste instantie terughoudend op reageerde is niet verwonderlijk. Toch lijkt er iets te veranderen in het dorp. Was het in 2015 de politieke partij Hart voor Katwijk die met een motie het voor elkaar kreeg de vlag in een mast tegenover het gemeentehuis te hijsen, mocht dit jaar voor het eerst de vlag in de mast op het gazon van het gemeentehuis. Anita van Ginkel van Hart voor Katwijk: 'Het was in 2015 een van de eerste moties van Gijsbert Schrijvers, die werd alleen door de oppositie gesteund. Het jaar daarop hebben we weer een motie ingediend, en nu dit. Het is prachtig zoveel mensen. Zolang het nog belangrijk is, moeten we die vlag blijven hijsen. Zeker op het gemeentehuis.'

Om 8.30 uur hesen wethouder Van Starkenburg en vertegenwoordigers van het COC, Kattuk.nl en PodKat de vlag. 'Het is vandaag een dag die niet alleen bedoeld is om het voor de LHBTI'ers makkelijker te maken om uit de kast te komen, maar vooral ook een dag om te laten zien en te vieren wie je bent. We staan vandaag zij aan zij om de regenboogvlag te hijsen,' sprak wethouder Van Starkenburg kort voor het hijsen van de vlag. 'Het zou niet uit moeten maken welke geaardheid je hebt om geaccepteerd te worden. Dat is nog wel een punt dat we met elkaar kunnen bereiken in onze samenleving.' Niet iedereen is het met de wethouder eens. Kort na het hijsen kwam vanaf de straat tegengeluid. Een wat oudere meneer protesteerde tegen het hijsen van de vlag en ging in discussie met de aanwezigen. Wethouder Rien Nagtegaal, ook aanwezig, heeft de man uitgenodigd voor een gesprek. Of de man daar op in gaat is niet duidelijk.

Tijdens het ontbijt konden aanwezigen ervaringen wisselen over de acceptatie van de LHBTI+-gemeenschap in Katwijk. Voor wethouder Van Starkenburg was het vooral luisteren waar de LHBTI'ers tegenaan lopen. De wethouder wil met deze ideeën aan de slag om Katwijk inclusiever te maken.


Open Hearts for Kids helpt Renfred

hart n Renfred Sarfo is 7 jaar oud en heeft een ernstige hartafwijking. In zijn thuisland Ghana heeft Renfred een eerste operatie ondergaan en nu is hij klaar voor de laatste ingreep die hem helemaal beter kan maken.

De operatie die Renfred nog nodig heeft kan in Ghana niet worden uitgevoerd. Daarom is Stichting Open Hearts for Kids hard bezig hem naar Nederland te halen. Hier in het LUMC kan deze operatie namelijk wel worden uitgevoerd, waardoor de vooruitzichten voor Renfred sterk zullen verbeteren.


Veel geld nodig voor operatie

Renfred komt op voorspraak van Heleen Hoek van Stichting Labourward naar Nederland. "Heleen werkt regelmatig als vrijwilliger in Ghana en heeft zich het lot van Renfred aangetrokken," vertelt Margreeth Boesaard, voorzitster van Open Hearts for Kids. "Zij kende onze stichting en weet dat wij veel ervaring hebben op dit gebied. Een samenwerking was dan ook snel voor elkaar. Wij zijn al lange tijd aan het sparen voor de operatie van Renfred, maar nu gaat de tijd echt dringen. Wij hopen dan ook dat er sponsors, kerken of scholen zijn die ons willen helpen het bedrag bij elkaar te krijgen," vervolgt Margreeth. "Er is al heel veel geld opgehaald. Toch hebben we nog zo'n € 7.500,- tot € 10.000,- nodig. Als dat binnen is kan Renfred naar Nederland komen. Wij moeten het geld wel uiterlijk 1 december hebben ingezameld. Wij hopen dat het lukt, want anders zijn de vooruitzichten van Renfred niet erg gunstig," zegt Margreet.


Magreeth legt uit dat het altijd spannend is of zij het enorme bedrag dat nodig is voor de operatie bij elkaar kunnen krijgen. "Het is ons tot nog toe elke keer gelukt, maar het wordt steeds moeilijker om het geld bij elkaar te krijgen. Daarom is Renfred voorlopig het laatste kind dat wij naar Nederland gaan halen. Maar dat betekent niet dat wij stoppen met ons werk," benadrukt Margreeth. "Wij gaan het alleen anders doen. Wij gaan ons meer richten op kleinschaliger projecten. Met het geld dat wij ophalen kunnen wij dan meer kinderen helpen. Want dat blijft ons doel: kinderen in ontwikkelingslanden weer een gezonde toekomst bieden. De komende tijd zijn we nog hard bezig voor Renfred. Als het zover is dat hij naar Nederland kan komen, zal hij worden opgevangen door vrijwilligers. Zo proberen wij hem in huiselijke kring te begeleiden. En natuurlijk houden wij zo ook de kosten voor huisvesting laag."

Zowel de stichting Open Hearts for Kids als Stichting Labourward zijn zeer begaan met het lot van Renfred. Margreeth: "Helaas zijn wij als stichting afhankelijk van giften en sponsoring. Daarom hopen wij dat men ons een warm hart toedraagt en wil helpen Renfred naar Nederland te halen. Alle kleine beetjes helpen en als er dan ook nog een grote sponsor opstaat die helpt ons doel te bereiken is dat helemaal geweldig. Helpen kan door een bedrag over te maken op de bankrekening van Stichting Open Hearts for Kids. Het nummer is NL07RABO0157176207. Op de www.openheartsforkids.nl staat ook een link waarop u kunt doneren. Namens Refred alvast bedankt voor uw hulp."