De fototentoonstelling in het gemeentehuis maakte bij velen een diepe indruk. | Foto en tekst: Piet van Kampen
De fototentoonstelling in het gemeentehuis maakte bij velen een diepe indruk. | Foto en tekst: Piet van Kampen Foto:

Eenzaamheid in beeld

Indrukwekkend n In het gemeentehuis zijn er regelmatig exposities van schilders, fotografen en kunstenaars te bewonderen. Doch de huidige fototentoonstelling ´Eenzaamheid in Beeld´ heeft meer impact dan welke vorige exposities van kunstwerken dan ook. Het beeldt de realiteit uit die te vaak onzichtbaar is in onze samenleving. Een expositie met diepgang.

De expositie sluit naadloos aan op de landelijke actie 'Een tegen Eenzaamheid' Een aantal fotografen uit onze gemeente waaronder ook jongeren hebben beelden geschoten van velerlei omstandigheden of situaties waarin de eenzaamheid als rode draad doorheen loopt. Het initiatief voor deze expositie kwam vanuit de gemeente in samenwerking met Welzijnskwartier. Onder elke foto stond een passende oftewel pakkende tekst.

Enkele sprekende voorbeelden. Een man met een mobieltje in de hand zittend op een trapje. 'Wel sociaal maar toch zo eenzaam'. Iets om over na te denken. Andere pakkende teksten: 'Eenzaamheid vervaagt je als mens' en 'Eenzaamheid maakt je leven kapot'. Beelden bij een graf waar een dierbare rust, een doodlopende tunnel en een zeer aansprekende foto van een grote flat met veel wooneenheden. Midden in het 'huizenpakhuis' volop dus tussen buren naast, onder en boven een woning waar nog licht brandt. Hoe eenzaam kan een mens zich daar voelen. Eenzaamheid komt niet alleen voor bij alleenstaande ouderen die de levenspartner hebben verloren maar in alle leeftijdscategorieën en in alle lagen van de bevolking. In allerlei onwenselijke situaties.


Aanbevolen

Mevrouw Van der Nagel was onder de indruk 'Zeer indrukwekkend en ik heb bekenden aanbevolen om er ook eens naar te gaan kijken. Het is vooral goed dat ook jongeren deze foto's hebben gemaakt en op deze manier serieus bezig zijn met hun fotografie'. Ook haar blik viel speciaal op die foto van de grote flat. 'Knap hoor'. De tentoonstelling is tot eind oktober in het gemeentehuis te bewonderen en daarna in de Zwanenburg. De volgende locatie waar de reizende expositie zal komen is nog niet bekend. Een idee? Meldt het aan info@welzijnskwartier.nl