Een impressie van de verbrede Koningin Julianabrug. | Afb. Gemeente Katwijk
Een impressie van de verbrede Koningin Julianabrug. | Afb. Gemeente Katwijk Foto:

Overwegend instemming met plannen voor de Biltlaan

make-over n De belangstellenden die maandagavond in het Pieter Groen College een blik op de beelden van de plannen voor de Koningin Julianabrug/Biltlaan wierpen, verkeerden overwegend in een positieve stemming. Tijdens deze inloopavond kregen zij, aangevuld met de nodige informatie een behoorlijk goed beeld van hoe een en ander eruit komt te zien.

Door Piet van Kampen

Projectleider Dick Stekelenburg verwoordde het als volgt: 'Hier zit alles in wat ieders hartje begeert'. Een uitspraak die hout snijdt. Een uitspraak die met name betrekking heeft op de nieuwe situatie op en om de Koningin Julianabrug.

'Na het raadsbesluit van 18 juli j.l. zijn de tekeningen in het bestemmingsplan snel aangepast. Het karakter van de uit 1962 daterende brug is behouden, de onderdoorgang aan de noordzijde is helemaal open met veel licht en zichtlijnen en veel beter voor de sociale veiligheid' lichtte Stekelenburg toe. Dit met betrekking tot één aspect van de renovatie.

Belangrijker is echter wat er bovenop de brug allemaal wordt aangegeven in het aangepaste plan. Van oost naar west: aan de oostzijde een voetpad, vervolgens een 3 meter brede groenstrook, daarnaast een fietspad van 4,5 meter breed voor tweerichtingsverkeer. Naast het fietspad een 'schrikstrook' met groene kruiden van 1.25 breed en dan liggen er twee keer twee rijbanen die iets ruimer bemeten zijn dan in de huidige situatie. Nog een kruidenstrook ernaast en aan de westzijde ligt ook nog een voetpad.

De totale breedte van de brug die momenteel nog 21,5 meter bedraagt komt in de nieuwe situatie uit op 28 meter. Ook de doorvaart voor scheepsverkeer wordt met een halve meter verhoogd. Bijgaande artist impression zal wellicht een en ander verduidelijken. In ieder geval een beeld waarin de belangstellenden zich konden vinden. De bestemmingsplannen liggen nog t/m 24 oktober ter inzage en zijn ook op www.katwijk.nl te bekijken.


Omleiding

De klus, die als alle procedures doorlopen zijn naar verwachting medio maart 2020 zal beginnen, gaat volgens schattingen zo'n kleine zeven maanden in beslag nemen. Hierdoor wordt de belangrijkste verkeersader naar Katwijk Noord afgesneden.

Over de meest logische omleidingen voor gemotoriseerd verkeer, openbaar vervoer, fietsers en voetgangers wordt nog volop nagedacht om dit in zo goed mogelijke banen te leiden. Want dat is nog een heikel punt waar nog even flink over de meest logische en mogelijk creatieve oplossingen gepiekerd moet worden.