Gerard Bol gaf tekst en uitleg in de Joannes de Doperkerk. |Foto: Piet van Kampen
Gerard Bol gaf tekst en uitleg in de Joannes de Doperkerk. |Foto: Piet van Kampen Foto:

Open Monumentendag wint aan belangstelling

Historie n Het was afgelopen zaterdag natuurlijk een uitgelezen dag om de fiets te pakken en een aantal monumenten en activiteiten daar omheen te bezoeken. Binnen de gemeente werd dit massaal gedaan. Het comité Open Monumentendag kon aan het einde van de dag verheugd constateren dat er ruim 8000 bezoekers bij verschillende bezienswaardigheden een kijkje in de historische keuken namen.

Door Piet van Kampen

De officiële opening vond plaats bij het pontje in Valkenburg. Vanwege het 400-jarig bestaan van het aloude veer was deze locatie bewust gekozen. Het huidige pontje is geen monument als varend erfgoed maar al eeuwenlang met het dorp verweven. In die zin is het echter wel immaterieel erfgoed.

Jan Bakker, nauw betrokken bij en kenner van de geschiedenis van het pontje opende de happening. Eigenlijk kwam pas later aan het licht dat het pontje in bepaalde stukken al in 1372 werd genoemd zo bleek uit zijn woorden. Woorden waarom hij bepaald niet verlegen zat in zijn openingsrede die met humor doorspekt was. Als heer Hertoge van Osmaal verkleed ging hij vier eeuwen terug in de tijd en had een boodschap aan Cornelis Visser die hij vandaag als burgemeester van Valkenburg betitelde. 'Zorg dat het pontje behouden blijft'.Visser zelf bedankte op 'deze symbolische plek' het 'superactieve comité en was verheugd dat de belangstelling voor de Open Monumentendag jaarlijks toeneemt. Op het plein waren er veel activiteiten in oud-Hollandse sferen.


Gezellig druk

Er zijn altijd plekken die er met betrekking tot bezoekersaantallen uit schieten. Zoals het Katwijks Museum maar heel verrassend ook de woning van de familie Freke in de E.A. Borgerstraat die voor het eerst te bezichtigen was. Meer dan 500 bezoekers namen er een kijkje.

Eveneens nieuw is het kleine museum - nog niet geheel af - op het voormalig Vliegveld Valkenburg. Hier heeft de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg een historische verzameling items als bezienswaardigheid voor de geïnteresseerden in de geschiedenis. Ook diverse kerken en de oude begraafplaats werden bezocht en voor molen De Geregtigheid is er altijd belangstelling.

In Rijnsburg wist men het Rijnsburgs Museum, de Laurentiuskerk en het Spinozahuis vaak te vinden. Het was vooral gemoedelijk en gezellig en een zeer succesvolle dag in de opinie van het tevreden comité.


Voor een prima bed naar Leeuwenburg Outlet

Advertorial n Robert Leeuwenburg opende vorige week vrijdag officieel zijn Bedden Outlet aan de Rijnsburgerweg in Oegstgeest. Hij was er al 17 jaar met een bedrijfsruimte gevestigd vanwege de bloemenververij. Nu is er dus ook nog een bedrijfstak bijgekomen, de Bedden Outlet.

Door Piet van Kampen

Ondernemer Leeuwenburg heeft al de nodige ervaringen opgedaan in de verkoop van bedden, matrassen en toppers. Aan de Delfweg in Noordwijkerhout en in de Hoofdstraat in Noordwijk heeft hij al vele tevreden consumenten aan een bed en bijbehoren verkocht. Nu heeft hij alles in één vestiging geconcentreerd en dat is veel efficiënter werken voor de enthousiaste ondernemer met kennis van zaken. Leeuwenburg stelt zijn collectie samen door op beurzen en bij groothandels maar vooral ook rechtstreeks bij fabrikanten in te kopen. Door slim in te kopen kan hij zijn producten dan ook voor zeer populaire prijzen aanbieden.

Showroom

In de showroom zijn merken zoals Serta, Mérens en Kingkoil te bewonderen. Het is voor de klant makkelijk en gratis parkeren aan de Rijnsburgerweg 68. De bedden worden gratis thuis bezorgd en ook gratis ter plaatse gemonteerd. Een bezoek aan het bedrijf is zeer de moeite waard en kan bij een bewuste aankoop heel veel schelen in de portemonnee van de prijsbewuste klant. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op facebook robleeuwenburg en ook op www.leeuwenburgho

Afbeelding