Bij het Valkenburgse pontje is zaterdag de start van Open Monumentendag. > Foto± PR
Bij het Valkenburgse pontje is zaterdag de start van Open Monumentendag. > Foto± PR

Veel te bezichtigen op Open Monumentendag

n Ontdek de monumenten en de verhalen erachter

historie n Het comité Open Monumentendag heeft ook dit jaar weer een mooi programma samengesteld voor de liefhebbers van hetgeen er binnen de dorpskernen te bezichtigen valt. Heel bijzonder is dat liefhebbers van de historie van het Vliegveld Valkenburg voor het eerst een kijkje kunnen nemen in de expositie ruimte. De opening van deze dag vindt om 10.00 uur plaats bij het eeuwenoude pontje van Valkenburg. Het varend erfgoed waar veel activiteiten zullen plaats vinden. Alles in het kader van het 400-jarig jubileum van het veer. Het thema van dit jaar is ´Plekken van Plezier´. Genieten van het moois wat onze gemeente aan monumentaal erfgoed te bieden heeft.

Door Piet van Kampen

We fietsen, lopen of rijden er met de auto dikwijls langs zonder te beseffen wat er achter de deuren van bepaalde monumentale gebouwen te zien is. En vooral ook, de interessante verhalen erachter. De Open Monumentendag is de ultieme gelegenheid om hier kennis van te nemen. Velen kwamen voorgaande jaren op de fiets en voor hen was er en is er nu weer een slimme fietsroute samengesteld. Deze start bij het gemeentehuis en eindigt daar ook.

De deelnemers kunnen naar eigen inzicht en voorkeur de route volgen of afwijken naar andere voor hen interessante objecten.

Alles op een dag bekijken is een vrijwel onmogelijke opgave dus kan er vooraf thuis al een keuze worden gemaakt. Hiervoor heeft het comité een mooi magazine samengesteld waarin het hele programma en de fietsroute is opgenomen. Service van de zaak heet zoiets.


Officiële opening

Elk jaar wordt deze dag officieel op een andere locatie geopend. Vanwege het 400-jarig bestaan van het pontje in Valkenburg gebeurt dit om 10.00 uur op het plein bij het pontje. Burgemeester Cornelis Visser en wethouder Jacco Knape zullen de ceremonie verrichten. Overigens bleek uit latere overleveringen dat het pontje al eeuwen eerder in de vaart was maar het jubileumjaar is gerelateerd aan het moment dat het in de boeken van de abdij van Rijnsburg werd genoemd. Dit even terzijde.

Er zullen op het plein heel veel activiteiten plaats vinden, veelal in oud-Hollandse sferen. Er wordt een speciale 'Pontkoek' gebakken en wellicht wordt dit een blijvende lekkernij. Het is in ieder geval een aanrader om die dag het pontje te bezoeken. Nieuw in het programma is o.a. de collectie die de Stichting Historisch Vliegveld Valkenburg in haar ruimte vlak achter de slagbomen kan presenteren.


Bezuinigen

Het enthousiasme van het comité werd tijdens de voorbereidingen behoorlijk getemperd toen bekend werd dat de gemeente een bezuinigingsronde aankondigde. Men liet zich niet uit het veld slaan en haalde daar waar mogelijk intern de kaasschaaf over enkele uitgaven. Met een duwtje van de Rabobank in de rug ging het comité onverdroten verder en heeft weer een mooi programma samengesteld.

Ook wethouder Jacco Knape sprak zijn waardering hierover uit en gaf te kennen dat het bestaande budget gehandhaafd blijft maar er op de gemeentelijke diensten ten behoeve van de stichting er toch geknibbeld moet worden net als op vele andere evenementen.

Voor dit jaar is alles in ieder geval weer in (monumentale) kannen en kruiken en kunnen liefhebbers en belangstellenden voor en van cultuur weer een leerzame dag in hun agenda noteren. En ervan genieten.