Op zaterdag 28 september houdt RTV Katwijk open huis in de nieuwe studio's. | Foto: PR
Op zaterdag 28 september houdt RTV Katwijk open huis in de nieuwe studio's. | Foto: PR Foto:

Feestweekend bij vernieuwd RTV Katwijk

opening n RTV Katwijk is verhuisd en organiseert binnenkort een feestelijke officiële opening en open dag om dit met de inwoners groots te vieren. De omroep voor Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg heeft een roerige tijd achter de rug. Na meer dan tien jaar wachten kon vorig jaar eindelijk een klap op de nieuwe huisvesting gegeven worden.

Na maanden plannen en verhuizen is de huisvesting nu echt klaar. De lezer, kijker en luisteraar heeft er waarschijnlijk niets van gemerkt, maar ondertussen zijn alle spullen inclusief medewerkers verhuisd van de Rahusenstraat naar de Ambachtsweg 7G in het pand van Uitgeverij Verhagen.

Op vrijdag 27 september is de officiële opening van 16.00 tot 18.00 uur met genodigden. Op zaterdag 28 september van 11.00 tot 16.00 uur worden alle Katwijkers uitgenodigd om een kijkje te nemen bij de omroep. RTV Katwijk zet letterlijk alle deuren open. Tijdens de open dag zijn er optredens van artiesten, live televisie en radio-uitzendingen en kunnen bezoekers natuurlijk zelf ook wat doen, bijvoorbeeld een nieuwsuitzending opnemen. De vrijwilligers en medewerkers staan die dag klaar om alle vragen van bezoekers te beantwoorden.

De open dag is op de Ambachtsweg 7G. Kom op de fiets, er is beperkte ruimte voor auto's. Houd de media in de gaten, want binnenkort volgt er meer informatie over deze open dag.


Wie wint de Baalbergen Aanmoedigingsprijs 2019?

kunst n Sinds 1971 organiseert Baalbergen exposities in haar pand aan de Ambachtsweg in Katwijk. Inmiddels hebben meer dan 250 kunstenaars daar hun werk kunnen tentoonstellen.

Vaak ging het om ervaren (semi-)professionele kunstenaars die hun strepen al verdiend hebben. Het blijft echter belangrijk om ook getalenteerde, startende kunstenaars een podium te bieden voor hun werk. Daarom heeft Baalbergen Katwijk in 2017 de Baalbergen Aanmoedigingsprijs voor startende kunstenaars ingesteld. In 2017 werd de prijs gewonnen door Lisette Hogewoning en in 2018 door Ramona Hielckert.

Ook in 2019 zullen startende kunstenaars een podium krijgen bij Baalbergen. De onafhankelijke jury heeft inmiddels een keuze gemaakt uit de vele kunstenaars die zich hebben aangemeld. Zij heeft vier kunstenaars uitgenodigd te exposeren en één van hen voorgedragen voor de Aanmoedigingsprijs.

De deelnemers dit jaar zijn: Cynthia van der Brugge (foto's); Dick Zuydwijk (schilderijen); Leontine van der Klugt (mixed media schilderijen); Marjolein Bresser (schilderijen).

Tijdens de formele opening van de expositie op 7 september zal juryvoorzitter Lisette Hogewoning de winnaar bekend maken. De winnaar zal een oorkonde en een geldbedrag ontvangen en de kans krijgen om met eigen werk een complete expositie samen te stellen.

De expositie van de gezamenlijke kunstenaars is te zien vanaf dinsdag 10 september in Woonwinkel Baalbergen aan de Ambachtsweg in Katwijk.


Oude begraafplaats te bezichtigen tijdens Open Monumentendag

monument n Op Open Monumentendag, 14 september, is de Oude Begraafplaats weer een van de deelnemers. Het is tenslotte een van de oudste begraafplaatsen in de open lucht. Destijds aangelegd in de duinen van het Zeedorp, nu opgenomen in de bebouwing van het dorp.

Alleen is het landelijk motto aangepast: het Oude Graf een 'Plek van Herdenken'. Op twee manieren herdenken. De plek waar dierbaren herdacht worden en een plek waar we kunnen terug denken aan hen, die hier begraven liggen en iets betekenden voor de Katwijkse geschiedenis.

Er zijn weer rondleidingen en de grafkelder is geopend. Verder worden in samenwerking met het Katwijks Museum een aantal voorwerpen vanuit het verleden van de begraafplaats getoond.

Ieder jaar bezoeken op Open Monumentendag veel mensen de Oude Begraafplaats. Soms voor de eerste keer, niet eens wetend, dat deze begraafplaats er is. Anderen om meer te horen over de bijzondere graven op deze begraafplaats. Hoewel de natuurwaarde van deze begraafplaats niet zo groot is, tenzij je geïnteresseerd bent in korstmossen, blijft het een oase van rust en een plek van bezinning in deze haastige wereld