Bloemen voor dierbaren of dieren, die bedreigd zijn door alle plastic en rommel die in de zee wordt gegooid? | Foto: Gieny van Asten-Westra
Bloemen voor dierbaren of dieren, die bedreigd zijn door alle plastic en rommel die in de zee wordt gegooid? | Foto: Gieny van Asten-Westra Foto:

Opgejut

RIP n Soms kom ik als 'zwerfafval-jutter' bloemen tegen op de waterlijn. Op deze manier wordt er afscheid genomen van dierbaren, die of op zee zijn gebleven of uitgestrooid zijn.

Het zou voor mij een afscheid van de vissen en andere zeedieren zijn, die door ons toedoen verstrikt raken in visnet-restanten, in plastic stikken of vol raken van micro-plastics die ze aanzien voor voedsel, die via de industrie in de wateren terechtkomen. Daardoor verhongeren ze en gaan uiteindelijk dood. Voor de zeedieren en vogels zou ik bloemen in zee gooien als afscheid, want we zijn hard op weg om het leven in zee te vernietigen door onzorgvuldig met ons afval om te gaan.

Waarom gaan we niet zorgvuldiger met de schepping om, die we toch gekregen hebben om van te genieten? De dood van dieren door zwerfafval betekent uiteindelijk ook onze dood!