Dit huidige entree wordt verplaatst om nieuwe werkplekken te creëren. | Foto: Archief
Dit huidige entree wordt verplaatst om nieuwe werkplekken te creëren. | Foto: Archief

Verbouwing gemeentehuis vraagt nog eens 1,6 miljoen extra

huisvesting n In 2017 werd er door de gemeenteraad groen licht gegeven voor een renovatie aan het gemeentehuis. Het besluit werd genomen op basis van het prijskaartje van 4,5 miljoen dat er toen aanhing. Maar in no-time zijn de kosten zo exhorbitant snel gestegen dat het plaatje er heel anders uit komt te zien en er voor het realiseren nog eens 1,6 miljoen opgehoest moet worden.

Door Piet van Kampen

Aanleiding voor de ingreep is met name dat de medewerkers die nu nog in het Heerenhuys hun werkplek hebben ook op één locatie in het gemeentehuis worden ondergebracht. Door ze allemaal in een gebouw samen te brengen spaart de gemeente veel geld uit door de nieuwe situatie van 0,7 per werkplek in plaats van de huidige 1,2. Voor hen zal er dus werkplek moeten komen en door de publieksbalies naar de begane grond links naast de huidige entree te verplaatsen komt deze ruimte vrij. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van het gebouw verbeterd en de werkplekken efficiënt ingericht.


Bezuinigen

Toen duidelijk werd dat door de tussentijds gestegen landelijke bouwkosten – soms wel tot 60% - ging het college op zoek naar goedkopere alternatieven. De zes onderzochte mogelijkheden werden terzijde geschoven en samen met de gekozen aannemer BAM werd een bouwteam overeenkomst gesloten. De gemeenteraad heeft op 14 februari ingestemd met scenario 1, behoud van het huidige programma van eisen en het college meegegeven binnen het gesteld financiële kader van 1.664.626 te blijven. Efficiëncy met betrekking tot werkplekken, minder dure maar degelijke bouwmaterialen en de verbouwingstijd van 13 naar 6 maanden inkorten leveren in ieder geval bezuinigingen op. Ook de eigen huisvestingskosten zullen per jaar structureel met vier ton dalen door het onderbrengen van de ambtenaren in het gemeentehuis na het afstoten van het Heerenhuys. Door de extreem lage rentestand blijft het project haalbaar.
Als de gemeenteraad de komende maand definitief instemt met het extra bedrag zal de verbouwing volgend jaar begin februari kunnen beginnen en zal begin augustus de operatie voltooid zijn.


Maak je eigen game met Scratch in de Makersplaets

Beginnerscursus n Bibliotheek Katwijk biedt voor jongens en meiden in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar een beginnerscursus Scratch in 4 lessen aan met als titel 'Maak je eigen game met Scratch'. Melissa Heijmans geeft deze superleuke en speelse programmeercursus op vrijdagmiddag 6, 13, 20 september én 4 oktober van 16.00 tot 17.30 uur in de Makersplaets van de Hoofdbieb. Er zijn maar 10 plekken beschikbaar, de eerder gegeven cursus in mei/juni was razend populair dus meld je snel aan!

In deze cursus voor beginners 'Maak je eigen game' gaan we, onder begeleiding van Melissa, zelf een spel maken op de computer. Ben je benieuwd naar hoe games worden gemaakt en alles wat hierbij komt kijken, dan is deze cursus echt iets voor jou. We gaan aan de slag met
game design en je leert de basis van het programmeren in het programma Scratch. Scratch is een online omgeving waardoor je tijdens of na de cursus ook thuis toegang hebt tot je eigengemaakte game(s).
De cursus is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar. Heb je de vorige cursus gevolgd maar lijkt het je leuk om het nog een keer te herhalen, dan kun je ervoor kiezen om nog een keer mee te doen. Na de herfstvakantie volgt er in november nog een vervolgcursus 'Maak je eigen game met Scratch' voor gevorderden.


Ook zin om mee te doen met dit programmeeravontuur voor starters met Scratch in de Makersplaets? Dat kán. De cursus is 4 dagdelen en wordt gehouden op vrijdag 6, 13 en 20 september en op 4 oktober en is bedoeld voor 9 t/m 12-jarigen. Deelname: € 25,- per persoon, voor de complete cursus van 4 middagen. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl

Kinderen leren zelf games maken met scratch.