College wil nieuwe streekomroep aan de Ambachtsweg

Regio n In de Duin- en Bollenstreek is een verkenning gaande naar een nieuwe streekomroep. Die zou dan ontstaan door samenwerking van de lokale omroepen RTV Katwijk en Bollenstreek Omroep (BO), die actief is in Noordwijk, Teylingen, Lisse en Hillegom. Het Katwijkse college van burgemeester en wethouders vindt dat, als die nieuwe omroep er komt, die bij RTV Katwijk aan de Ambachtsweg moet worden ondergebracht.

Lokale omroepen hebben het over het algemeen lastig om het hoofd boven water te houden. Dat komt onder andere door tegenvallende reclame-inkomsten en het ontbreken van professionele medewerkers. Veel lokale omroepen steunen op vrijwilligers. Bij RTV Katwijk is dat niet anders.

Minister Arie Slob van Onderwijs en Media steekt de helpende hand toe en heeft 15 miljoen beschikbaar gesteld voor de komende drie jaar voor regionale en lokale omroepen. Daarbij gaat het om samenwerkingsactiviteiten en pilots rond streekomroepen. Dit laatste vooral op aandringen van de NLPO (Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) en VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten).

Extra geld

BO heeft het moeilijk en had afgelopen jaar en ook dit jaar extra geld nodig om in de lucht te blijven. De vier gemeenten waar BO actief is, hebben een media-adviseur ingeschakeld om onderzoek te doen naar vernieuwing van Bollenstreek Omroep. Die heeft daar verschillende scenario's voor opgesteld, waaronder de vorming van één streekomroep samen met RTV Katwijk.

Die streekomroep zou volgens de adviseur kunnen beschikken over 'meer budget, betere content, meer maatschappelijke waarde' en daarmee een grote stap zetten richting het, zoals de Mediawet voorschrijft, Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA).

De onderzoeker verwacht dat de samenwerking van RTV en BO grote kans maakt om in aanmerking te komen voor de landelijke gelden voor de pilots voor streekomroepen.

Het college van Katwijk ziet die streekomroep 'onder voorwaarden' wel zitten. Het college vindt verder 'van belang dat de nieuwe omroep vestigt aan de Ambachtsweg te Katwijk, de locatie van RTV Katwijk'. De gemeente heeft recent namelijk veel geld gestoken in dat nieuwe onderkomen bij Uitgeverij Verhagen.

'De basis voor de lokale omroep in Katwijk is op orde gebracht', stelt het college, 'de organisatie is aan zet de omroep verder vooruit te brengen'. Het college is van mening dat 'gezien de landelijke en regionale ontwikkelingen' voor RTV Katwijk de grootste kans op succes ligt in de vorming van één streekomroep. Wethouder Jacco Knape is namens Katwijk nauw betrokken bij deze ontwikkeling.

Voorzitter Willem Meijvogel van RTV Katwijk laat weten dat 'de voorgestelde lijn geheel past in de eerder dit jaar vastgestelde RTV-notitie 'Samen sterker!'. Het RTV-bestuur is dan ook 'nadrukkelijk bereid om samen met de betrokken gemeentebesturen, Omroep BO en andere stakeholders de voorgestelde opties nader te onderzoeken en vorm te geven'. De gesprekken daarover worden na de zomer voortgezet.