Extreme hitte was de oorzaak dat het jaarlijks Kamp Leusden moest worden afgebroken. | Foto: pr
Extreme hitte was de oorzaak dat het jaarlijks Kamp Leusden moest worden afgebroken. | Foto: pr Foto: pr

Hitte spelbreker Kamp Leusden: 'Met alle kinderen gaat het goed'

zomerkamp n Jullie zijn stuk voor stuk allemaal ongelooflijke toppers en hele mooie parels. Wat hebben jullie enorm goed gehandeld... en wat is het fantastisch om als ouders te zien hoe jullie er zijn voor alle kids.'

Dit is een van de vele dankbare reacties die ouders van kinderen gepost hebben op de Facebookpagina van Kamp Leusden. Dit naar aanleiding van het vroegtijdig beƫindigen van het jaarlijkse Kamp Leusden, waar vorige week donderdag een groot aantal kinderen onwel is geworden door de extreme hitte.

Voor Jaap de Mooij was dit het 54ste zomerkamp in Leusden. Hij is zich rot geschrokken van wat er gebeurde. 'Ik heb dit in al die jaren nog nooit meegemaakt.' Donderdag 25 juli gaat de boeken in als een van de warmste dagen ooit. Tijdens het dagelijkse rustuurtje ging het mis.

Jaap de Mooij: 'De kinderen lagen niet in hun tenten, maar op matjes in de schaduw. Maar ook daar was het te heet. Het ene na het ander kind meldde zich bij de leiding dat het zich niet goed voelde. Medisch personeel ter plaatse zag steeds meer kinderen onwel worden en schakelde 112 in.

De hulpdiensten schaalden vervolgens razendsnel op en laten meerdere ambulances en zelfs de traumahelikopter aanrukken. Uiteindelijk zijn 29 kinderen naar het ziekenhuis gebracht.'

De organisatie besloot om alle ouders te bellen, berichten en filmpjes op social media te plaatsen en lokale media in te schakelen. Op deze manier werden de thuisblijvers in Rijnsburg op de hoogte worden gehouden van de actuele situatie.

Later op deze 'bad-day' besloot de leiding het kamp te beƫindigen. Nadat de 200 kinderen aan het begin van de avond eerst gezamenlijk hadden gegeten om bij te komen van alles wat er eerder gebeurde, vertrokken de kinderen met vier bussen naar Rijnsburg.

Met nog 29 graden op de thermometer stonden op het terrein van FloraHolland de ouders, verzorgers, opa's, oma's, broertjes en zusjes te wachten.

Even na elf uur arriveerden de vier bussen met de kinderen uit Leusden weer in het vertrouwde Rijnsburg.

Nadat Jaap de Mooij eerst de ouders toesprak over de gang van zaken deze dag, mochten de kinderen de bus uit. Ook wethouder Corien van Starkenburg was aanwezig om eventuele vragen te beantwoordden.

De vrijwilligers en de wethouder vertrekken vervolgens naar De Roskam om na te praten en om even tot rust te komen. Ook voor hen was het een heftige middag.

'Jammer dat we de laatste kampavond hebben gemist', laat een van de kinderen weten.

Uit n DE KATWIJKSCHE POST VAN DONDERDAG 1 AUGUSTUS