Van 28 juli tot en met 10 augustus komen tientallen Romeinse legionairsnaar Archeon in Alphen aan de Rijn. | Foto: PR
Van 28 juli tot en met 10 augustus komen tientallen Romeinse legionairsnaar Archeon in Alphen aan de Rijn. | Foto: PR Foto: PR

De Romeinen komen!

n 20ste Romeins Festival in Archeon Museumpark

festival n Van 28 juli tot en met 10 augustus is het jaarlijkse Romeins Festival voor de 20e keer!?Tientallen Romeinse legionairs komen naar Archeon in Alphen aan de Rijn en slaan daar hun kamp op.

De Romeinse legionairs, leden van Legio Secvnda Avgvsta uit Engeland, The Antoinine Guard Legio VI Victrix uit Schotland, Legio II Avgvsta uit Nederland en Legio Secvnda Consvlaris uit Rome worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Tijdens het festival staan veel extra demonstraties en activiteiten op het programma. De soldaten geven dagelijks wapen- en gevechtsdemonstraties in de arena en demonstreren het schieten met de ballista.

Ambachten

Vrouwen moeten vaak in hun eigen onderhoud voorzien. Zij werken als schilder, als café-uitbater, als vroedvrouw en zelfs als gladiator. Sommige vrouwen hebben geluk: zij komen uit een rijke familie. Tijdens het festival worden ambachten gedemonstreerd, er worden vaardigheden getoond en er is een hospitaal en eethuis.


Gezond en Gelukkig markt

markt n Tijdens de Gezond en Gelukkig markt op dinsdag 6 augustus op het Andreasplein, kan jong en oud meedoen met diverse gratis workshops.

De Gezond en Gelukkig markt maakt deel uit van de grote gezellige toeristenmarkt. Op het Andreasplein, achter de "Witte Kerk" vindt iedere week een andere thema markt plaats. Deze markt is van 13 tot 21 uur en de toegang is gratis.

Gestart wordt met een gratis workshop "Geluksspiegeltje maken" onder begeleiding van Trudi Huigen. Met behulp van leuke en vrolijke steentjes en andere versieringen, maak je je eigen persoonlijke geluksspiegeltje. Als je daar in kijkt, ga je vanzelf lachen!

Daarna geeft Tineke van Amsterdam een gratis workshop "dotpainting". Met deze techniek, die geïnspireerd is op de Aboriginal kunst uit Australië, ga je meditatief schilderen door middel van het zetten van stippen op een schildersdoek. Door middel van het stippelen van lijnen en vormen in diverse kleuren, komt een prachtig en uniek werkstuk tot stand.

Naast deze creatieve workshops, zijn er ook allerlei presentaties over hoe je nog gezonder en gelukkiger kunt worden. Laat je lekker masseren of doe bijvoorbeeld een vitaliteitsscan. Ook zijn er allerlei gezonde en lekkere producten en bijzondere cadeau artikelen te koop. Ook dit jaar is weer de "weggeefwinkel"-kraam aanwezig. Hier kan je helemaal gratis en voor niets allerlei leuke hebbedingetjes ophalen. Van boeken en cd's tot een gratis schilderij om je interieur mee op te fleuren. Dus kom voor je portie dagelijks geluk, naar de Gezond en Gelukkig markt.

Deze markt wordt georganiseerd door LachPsycholoog Alida van Leeuwen in samenwerking met de gemeente Katwijk. Voor meer informatie kan men contact opnemen met info@lachpsycholoog.nl


Wethouder Van Starkenburg opent Rijnsburg Oranje Expositie en maakt winnaar zilveren penseel bekend

expositie n Wie sleept op vrijdag 2 augustus het Zilveren Penseel voor 2019 in de wacht en is de komende drie weken in de hal van De Burgt te bewonderen tijdens de 42e Rijnsburg Oranje Expositie? Wethouder van Katwijk Corien van Starkenburg spreekt vrijdagavond om 20.00 uur tijdens de opening het verlossende woord en heeft de eer meteen de prijzen uit te reiken.

Maar liefst 22 Rijnsburgers, oud-Rijnsburgers en Valkenburgers, die met diverse vormen van beeldende kunst bezig zijn, exposeren hun werk. Alleen dat al is een applaus waard. Het vergt wat van een kunstenaar met het werk voor de dag te komen. Dus zowel voor deelnemers als kijkers wordt het spannend.

Expositie

De expositie met olieverf, acryl, aquarel, foto's, quilts, sculptures en glaswerk is van 5 t/m 24 augustus te bewonderen in de hal van de Burgt. Toegang is gratis.

Op de foto de winnaars van 2018.

Afbeelding