Samen met wethouder Jacco Knape knipten de kinderen Vander Plas het plastic lint door. | Foto: Piet van Kampen
Samen met wethouder Jacco Knape knipten de kinderen Vander Plas het plastic lint door. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Plastic soep en verse vis

n Informatie opdoen tijdens Zee Evenement

zee n 'Het leuke van dit gebeuren is de informatie over de zee en de natuur en wij zijn weer zuinig op onze natuur' zei Louis van Schie tijdens de derde editie van het Zee Evenement. Dit vond afgelopen zaterdag plaats achter strandpaviljoen Het Strand. Het werd georganiseerd door IVN (Instituut Voor Natuureducatie), Natuurcentrum Katwijk en Naturalis Leiden.

Door Piet van Kampen

Van Schie is de drijvende kracht achter 'Jutters Katwijk' dat sinds kort de Stichting Coast Busters is geworden. Behalve het wekelijkse jutten dat zij doen, zijn er nog meer wensen om de stranden schoon te houden. 'Wij willen een convenant met de overheden zoals de gemeente Katwijk en het Hoogheemraadschap van Rijnland afsluiten. Onze wens is een luchtbellenslang in de Uitwatering te realiseren voor een schoon milieu'.

Symbolisch geopend

Intussen staan er al kinderen voor zijn stand, want het evenement is zojuist door wethouder Jacco Knape samen met kinderen van het gezin Van der Plas geopend. Een lint vol plastic troep werd symbolisch doorgeknipt. Weg ermee!.

Stempelen

Julius (10) ging na het doorknippen van het lint met een stempelkaart de verschillende stands langs; stempels voor de speurtocht langs de kramen. 'Ik hoop dat ik de kaart vol krijg, maar vind het leuk om te doen'. Bij Van Schie krijg je stempel voor informatie over het jutten en waarom plastic zo slecht is voor de zee en het milieu. Vervolgens naar stand waar een uitstalling duinplanten zoals tarwegras, duindoorn, zandhaver, de blauwe zeedistel en duinaveruit te bezichtigen was. Hier werd uitleg gegeven over hoe deze flora zich opbouwt. Een dier raden, informatie over de vele soorten schelpen en nog een paar opdrachten om de stempelkaart vol te krijgen. Na afloop kregen de kinderen een aardigheidje. De grootste blikvanger was natuurlijk de stand met verse vis zoals rog en de uitleg hierover.

Het Zee Evenement is nuttig en educatief met name voor de jeugd. Die heeft de toekomst, de toekomst naar een schoner milieu?