Het was gezellig druk op het Katwijkse strand. | Foto: Piet van Kampen
Het was gezellig druk op het Katwijkse strand. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Dagje 'tropisch' Katwijk

zomer n De 25e juli 2019 gaat de boeken in als de dag waarop een historisch warmterecord werd bereikt. Weliswaar steeg het kwik in Katwijk niet tot 40.7 graden Celcius, maar het schurkte er dicht tegenaan. Een voorbode van hetgeen ons door de klimaatverandering in de komende decennia nog te wachten staat?

Door Piet van Kampen

Voor sommigen hoeft het niet, die extreme temperatuuruitschieters van vorige week. Puffend en zuchtend zochten zij de schaduw, bleven in huis en kochten, voor zover die nog te koop was, gauw een ventilator of airco. Voor de zonaanbidders was het hoogtij vieren. Zij zochten het strand of vertoefden op de fraaie Hollandse plassen in de regio. Op het strand was het tot in de late uurtjes nog een drukte van jewelste. Het 'We gaan nog niet naar huis, nog lange niet nog lange niet' deed hier opgeld als nimmer tevoren. Uniek. Op de displays op de zuilen bij de ingangen van de parkeergarage aan de Boulevard, gloeiden al vroeg het rode VOL. De vroege vogels hadden geluk. Zij die op de fiets kwamen - heel verstandig - hadden dit probleem niet, maar wel de grootste moeite om hun stalen ros op een nette manier te 'parkeren', zonder zoals eerder dit seizoen ook al het geval was, de strandafgangen te blokkeren en het de hulpdiensten onnodig lastig te maken. Soms is discipline een lastig iets op dergelijke momenten.

Top

Het was 'top' voor de horeca aan de kust. Handen wrijven voor de ondernemers. Op de Boulevard was het soms dringen voor een ijsje of verderop voor een broodje haring of een portie kibbeling. Bij de terrassen was het wachten voor een mooi plekkie, al dan niet in de zon of onder de parasol. Duits leek hier en daar even de voertaal, want onze oosterburen weten jaarlijks weer massaal ons mooie Katwijk te vinden. Een kijkje in de parkeergarage bevestigde dit gezien de vele Duitse nummerborden. Het was topdrukte in Katwijk. Het strand lag vol, al vonden de ware zonaanbidders in het gekrioel altijd nog wel een enkele vierkante meter voor hun ultieme genot. Tropisch of niet. Het ultieme vakantiegevoel.