Lisanne Hazenoot, Anne Marie Buunk, Piet Ooms, Joke Haasnoot en Anneloes Pols. | Foto: Margriet Hoogendoorn
Lisanne Hazenoot, Anne Marie Buunk, Piet Ooms, Joke Haasnoot en Anneloes Pols. | Foto: Margriet Hoogendoorn Foto: Margriet Hoogendoorn

80 jaar De Katwijkse Apotheek

'Vertrouwen is mooiste dat je kunt krijgen'

Heel n sterken onder ons hebben de tijd nog meegemaakt dat je ook voor medicijnen naar de dokter ging. Tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog had Katwijk geen apotheek. Artsen als Hueting en Lodder hadden een apotheek aan huis. Tegenwoordig is een zogenaamde 'apotheekhoudende' huisarts een zeldzaamheid. Scheiding van de zorgdisciplines, maakt dat arts en apotheker nog beter samenwerken en elkaar aanvullen, dat is goed', aldus Piet Ooms, apotheker en eigenaar van De Katwijkse Apotheek die dit jaar 80 jaar bestaat.

In 1933 schreef de toenmalige inspecteur van Volksgezondheid, dr. E.C.M.J. Hollman, in een brief aan de Katwijkse gemeenteraad dat 'de aanwezigheid van een open doktersapotheek vooral voor de badgasten, die Uwe gemeente bezoeken, van voordeel is', om daar fijntjes aan toe te voegen: 'Hopelijk zal dit ertoe bijdragen, het publiek verwijderd te houden van winkels van onbevoegde geneesmiddelen verkoopers'.

Toch duurde het nog zes jaar voor de eerste apotheek in Katwijk op 22 juni 1939 werd geopend aan het Emmaplein. En daarmee begint de 80-jarige geschiedenis van de Katwijkse apotheek. Frederik Thiele was de eerste apotheker. Veel rust kreeg hij niet; de bezetting dwong hem ertoe meerdere malen te verhuizen. In 1943 verliet hij Katwijk en werd hij opgevolgd door Alfred Munnekes. In de jaren '40 zag Katwijk ook de eerste vrouwelijke

apotheker: mevrouw Walma van der Molen. 'Toen nog een nieuwigheid', aldus Ooms. 'Tegenwoordig is de meerderheid van de apothekers vrouw.'

Mooie traditie

Onder het bewind van Folkert Wentzel betrok De Katwijkse Apotheek begin jaren '50 het huidige pand aan de Princestraat. Na een periode van veel verloop was Wentzel een stabiele factor: bijna 30 jaar beheerde hij De Katwijkse Apotheek. Begin jaren '80 volgde Wim Stuiver hem op.

In 1991 was het de beurt aan Frans Beker, die twee jaar later versterking kreeg van Piet Ooms. Toen Beker in 2000 stopte, bleef Ooms als enige eigenaar over.

Onder zijn leiding veranderde er veel: zorgverlening werd belangrijker en De Katwijkse Apotheek groeide naar drie vestigingen.

Joke Haasnoot (2000) in Medisch Centrum De Coepel aan de Randweg en Anne Marie Buunk (2013) in Gezondheidscentrum Zeehos kwamen hem versterken. Ook leidde de apotheek twee HBO-geschoolde Farmaceutisch Consulenten, Anneloes en Lisanne op, zij zijn de praktijkondersteuners van de apotheek en maken het managementteam compleet.

'Goede samenwerking met huisartsen, zorginstellingen en wijkverpleging is de sleutel voor wijkgerichte zorg en dat doen we in Katwijk goed', vertelt Ooms. 'Katwijkers zijn zorgzaam en vormen een hechte gemeenschap, dat is een mooi traditie.'

Deel van het artikel in De Katwijksche Post van 27 juni.