De Politiekids van de Sjaloomschool zijn klaar met hun taak. | Foto: PR
De Politiekids van de Sjaloomschool zijn klaar met hun taak. | Foto: PR Foto:

Politiekids zwaaien af

Sjaloomschool n De Politiekids van de Sjaloomschool hebben sinds januari twee keer per maand geoefend of een actie uitgevoerd om de veiligheid in de school- en leefomgeving te verbeteren. Burgemeester Cornelis Visser en wijkteamchef Peter Koot bedankten de kinderen op 10 juli voor de uitgevoerde acties.

In de raadszaal van het gemeentehuis kwam met het inleveren van petje en hesje een einde aan het project. Ook kregen alle Politiekids een cadeautje als bedankje en om nog eens terug te denken aan het prachtige avontuur met stoere en leuke acties.

Gemeentelijk opsporingsambtenaar Cyril Booms was net bij de gemeente Katwijk begonnen toen hij het voortouw kreeg bij de Politiekids. "Dat was een vliegende start want mijn voorganger was weg. Maar we hadden als gemeente wel afspraken met de school, die moest ik waar gaan maken. De juffen waren super enthousiast, die hielpen met van alles. Bedenk bijvoorbeeld hoe je de namen van 23 kinderen onthoudt. Bij de eerste keer oefenen hadden ze ineens allemaal een keycord met hun naam op een kaartje. Dat was top!"

Trots

"Ik ben ontzettend trots op de kinderen. Ze zijn met grote mensen in gesprek gegaan. In hun eigen woorden vertelden ze dan dat het belangrijk is als mensen rustig rijden, hun richtingaanwijzer gebruiken, niet op de stoep parkeren, niet op de stoep fietsen, de hond aan de lijn houden, hondenpoep opruimen…"

Veel geleerd

"Ze hebben er een hoop van geleerd, om als 8- of 9 jarige met volwassenen in gesprek te gaan over veiligheid. Maar ook de volwassenen hebben er wat van opgestoken. De regels die wij handhaven zijn er om de buurt veilig en schoon te houden. Zodat kinderen er fijn kunnen spelen. Door de Politiekids kijken hun ouders en buren net even anders naar ons werk."

Wijkagenten

"De hulp van wijkagenten Jacqueline Coenraad en Marco Rusman was vooral bij de verkeersactie en de witte voetjesactie belangrijk. De kinderen probeerden bij die laatste actie de deur van de poort of de achterdeur open te maken. Als dat lukte legden ze een wit voetje binnen, met te tekst 'dit had de voetstap van een insluiper kunnen zijn'. Daarvoor en om een auto te laten stoppen wil je de politie er echt graag bij hebben. "


"We hebben nog niet besloten of we de Politiekids volgend jaar weer gaan doen, op een andere school. Maar als er al een school is die graag aan de slag wil met de veiligheid in de omgeving van de school, laat het ons weten. Dat kan helpen om ons over de streep te trekken."