Jaap Zwitser: ‘Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje’. | Foto: Piet van Kampen
Jaap Zwitser: ‘Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje’. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Jaap Zwitser verlaat onderwijs na 44 jaar

Afscheid n Afgelopen maandag deed Jaap Zwitser (66) na zijn afscheidsreceptie voor het laatst de schooldeur van het Pieter Groen College achter zich dicht. Een vertrouwd routinegebaar dat hij zeker zal gaan missen net als het werk, de leerlingen en zijn collega's. Een nieuwe dimensie in zijn leven dat geheel in het teken van het onderwijs stond, is aangebroken. Genieten van zijn welverdiende pensioen.

Door Piet van Kampen

De geboren en getogen Katwijker stond als vroeg-in-de-twintiger al voor de klas in de Huishoudschool, officieel 'Eerste Katwijkse Industrie- en Huishoudschool' geheten.

Mét de MULO, HAVO en Pedagogische Academie diploma's in zijn bagage.

'Ik was toen volledig bevoegd onderwijzer', blikt Zwitser terug. Zes jaar doceerde hij daar diverse algemeen vormende vakken, maar later koos hij er bewust voor om alleen de Duitse taal te doceren. 'Je kunt beter één ding goed doen dan van alles een beetje', glimlacht hij veelbetekenend.

'Een leuke ervaring was het, dat op een gegeven moment ook jongens op deze school kwamen en een gemengde klas is toch wel interessanter om les aan te geven'. Een keer dachten ze het 'jonge broekie' dat voor de klas stond te grazen te nemen. 'Ik zag dat ze witte houtlijm op mijn stoel hadden gesmeerd en ik bleef expres staan, totdat na 10 minuten een leerling vroeg of ik niet moe werd en wilde gaan zitten. Door dit niet te doen, had ik hen beet en ging de lol niet door en de ban was gebroken', herinnert hij zich met een glimlach.

De aimabele Jaap vervolgde zijn nog prille carrière op de toenmalige Juliana MAVO. Hij werd daar adjunct-directeur. 'Het was een leuke job, doceren, de schoolleiding en alles wat dat met zich mee brengt. Ik ben eigenlijk een echte MAVO man geworden', bekent Zwitser fijntjes. In 1991 fuseerden de beide Katwijkse MAVO's met het Pieter Groen College. De huidige locatie van het Pieter Groen was de vaste werkplek van Jaap waar hij jarenlang met veel plezier als schoolleider heeft gewerkt en in de bovenbouw en examenklassen van de MAVO doceerde. De meeste voldoening vond hij in het maatwerk leveren voor kinderen die in moeilijke situaties enige tijd het leerproces moesten missen. 'Ik was een belangrijke schakel voor hen en was blij hen te kunnen ondersteunen zodat zij toch niet achterop raakten'.


Van schoolbord naar laptop

Jaap Zwitser heeft in de loop der jaren de veranderingen in het onderwijs meegemaakt, maar de grootste is wel de overgang van het krijtje en het schoolbord naar de laptop en het scherm in de leslokalen. 'Het is gigantisch veranderd en er is geen weg terug. Het is het heden en de toekomst'.

Hoe ziet de toekomst voor de inmiddels vertrokken adjunct-directeur eruit? 'Met echtgenote Gerlind en zoon Frank met de camper door Canada. Schaatsen en wandelen om mezelf fit te houden en veel lezen. Voor de rest laat ik het wel op me af komen en even aan het nieuwe ritme wennen', blikt hij vooruit.

Het zal even wennen voor hem zijn maar één ding is zeker: Jaap Zwitser zal zich beslist niet vervelen en blikt met voldoening op zijn loopbaan terug.


Even een luchtje scheppen

dinner n Weer eens wat anders, lunchen of dineren, zittend in een minirestaurant en hangend in de vrije ruimte en de frisse wind. Een culinair luchtje scheppen. Het kon afgelopen weekend op de Boulevard tijdens Haringrock en de Vrijmarkt.

'Dinner in the Sky' was voor Katwijk een primeur en zeker ook voor de hele regio. Organisator Ton Frissen had weer eens iets verrassends bedacht. 'Ik had het ooit eens op Ibiza gezien en het kan nu ook in Nederland' vertelde hij voordat hij met een aantal gasten waaronder enkele politici omhoog ging. Later zou de horecacabine nog diverse keren met gasten 'on air' gaan. Vandaar uit kon er ook een blik op de Vrijmarkt worden geworpen die weer druk werd bezocht. Onder hen ook nu weer meneer en mevrouw De Bok die graag hier komen. Mooi dorp. Mooie mensen. Ja. Leuk hier. Ook u ook dus',

Afbeelding