Vrienden van het Rijn Park gaven hun presentatie voor een goed volle Roskam. | Foto: Piet van Kampen
Vrienden van het Rijn Park gaven hun presentatie voor een goed volle Roskam. | Foto: Piet van Kampen Foto:

Vrienden van het Rijn Park rekenen op politiek

n 'We moeten een groene vuist maken'

rijnpark n Katwijk staat in de top 5 van de 'versteende gemeenten'. Bepaald geen rangschikking op trots op te zijn. Om van dit negatieve imago af te komen zal er meer groen moeten komen maar belangrijker nog, hetgeen er nu nog is dient gekoesterd te worden. Vorige week maandag werd er in een bomvolle Roskam door de kersverse stichting een interessante presentatie gehouden.

Door Piet van Kampen

Er ligt gelukkig nog een flinke lap groen braak waar de Stichting Vrienden van het Rijn Park zich voor inzet, de Kwakelwei. Het is nu nog 'kwakkelen' wat er in de nabije toekomst mee gaat gebeuren. Nadat het Rijksmonument Het Heerenhuys in december 2017 was verkocht werd er in 2108 een initiatief een burgerinitiatief genomen en in mei 2018 een denktank gevormd. In 2019 is de stichting Vrienden van het RijnPark opgericht. Koos Nijgh werd tot voorzitter gekozen, Dik de Mooij voert het secretariaat en José Klaver beheert de penningen. Hun doelstelling is helder. De nu nog braak liggende Kwakelwei, een groene long in Katwijk aan den Rijn, als groengebied te behouden en deze te koppelen aan de grote tuin met historische beelden achter De Wilbert. Dat zij veel sympathisanten achter zich weten blijkt wel uit de grote opkomst in de huiskamer van Katwijk-Binnen, waarin ook politici ter plekke waren waaronder wethouder Rien Nagtegaal die door Koos Nijgh gekscherend als 'onze groene wethouder' werd betiteld. Ook de bewindsman zal met open oor naar de plannen van de Vrienden van het Rijn Park hebben geluisterd. Ambitieus maar wel met een realistische gedachte erachter. Voorkomen dat het huidige bestemmingsplan als agrarisch gebied met als optie om het als groengebied te behouden wordt gewijzigd en er ook mogelijk woningbouw zal worden gepleegd. De optie om het als groengebied door het college van B&W te bestemmen is in het huidige bestemmingsplan vastgelegd. Dat groen uitermate belangrijk is voor een goede en gezonde leefomgeving werd benadrukt door gedragswetenschapper Jolanda Maas die een presentatie verzorgde.

Drie tegen een

De huidige situatie is als volgt. Marente is eigenaar van de historische tuinen achter De Wilbert, de gebouwen zijn eigendom van Vastgoedbedrijf Ettekoven en de grond van de Kwakelwei is in bezit van Administratiekantoor AJ nadat deze het van projectontwikkelaar Van Rhijn Bouw had overgenomen. Die had het op haar beurt van het Hoogheemraadschap van Rijnland verworven. Van Rhijn heeft de gok genomen om hier in de toekomst een aantal woningen te gaan bouwen waardoor het groengebied grotendeels verloren dreigt te gaan.

Het zijn dus drie partijen waarmee de Vrienden van het RijnPark in gesprek zullen moeten gaan maar belangrijker nog, de politiek achter zich weten te krijgen. Want uiteindelijk is het laatste woord aan de gemeenteraad waarin de meningen tot op heden nog zijn verdeeld. Los van de plannen voor gedeeltelijke woningbouw met wat plantsoenen komt de stichting met een eigen plan en organiseert een ontwerpwedstrijd voor mensen met visie en die het vak beheersen. De stichting weet zich inmiddels verzekerd van een aantal ondernemers die sponsorgeld doneren en nieuwe sympathisanten kunnen ook een bijdrage leveren. De Vrienden van het RijnPark hebben vorige week een eigen website gelanceerd waarin alle informatie is terug te vinden, www.rijnparkkatwijk.nl. Gemeten aan de belangstelling in De Roskam waarin met name senioren met een hart voor groen en het Rijndorp acte de présence gaven zou de overweging om Katwijk niet verder te laten verstenen een politiek hangijzer kunnen worden. Is 'groen' immers inmiddels een must geworden en als hoge prioriteit in het politieke programma staat genoteerd? Wordt vervolgd.


Winkelhart Zeezijde nieuwe hoofdsponsor Noordzee Zomerfestival

nzf n Het Noordzee Zomerfestival, dat van 2 t/m 10 augustus gehouden wordt op het strand, heeft een spectaculair programma voor deze zomer klaar staan. Zij mogen als hoofdsponsor Winkelhart Zeezijde verwelkomen.

Winkelhart Zeezijde heeft alles wat een dagje uit zo gezellig maakt en is constant in beweging om het iedere consument naar de zin te maken! Voorzitter van Winkelhart Zeezijde, Willem van Rijn: "Om deze reden is Winkelhart Zeezijde hoofdsponsor geworden van het Noordzee Zomerfestival. Naast alle activiteiten van Winkelhart Zeezijde, zoals de koopavonden, koopjesmarkten, de opening van het badseizoen, de 10 toeristenmarkten, de gele stickerdagen en het stijl- en trendevent is het negendaagse festival een mooie aanvulling om het winkelcentrum van Katwijk verder op de kaart te zetten."

Tijdens de 16e editie van het Noordzee Zomerfestival worden er maar liefst 30 evenementen georganiseerd. Zowel in de middag als in de avond zijn er leuke, gezellige activiteiten in en rondom de festivaltent op het strandplein. Voor kinderen biedt het festival onder andere een clinic golfsurfen, kinderbingo, een Lego-middag en niet te vergeten het springkussenfestijn en het schatgraven. Overdag zijn er daarnaast ook muziekevenementen met o.a. het Zomerplein en La Musiquette. Met het NK Touwtrekken, de Flowerparade, DVS en de shanty sing along sluiten de middagactiviteiten. In de avond zorgt de band PROOST nog voor een explosieve show.